С деца на пазар

С деца на пазар

Покрай Коледните и Новогодишните празници и наличието на толкова големи търговски центрове, пазаруването вече се превръща в ритуал за много семейства и заема важна част от свободното им време. Поради липсата на баби и дядовци или на някого, на когото да оставят децата си, често се налага родителите да ги вземат със себе си. Но това решение често води до куп проблеми – обичайно тихото и спокойно дете започва да се държи неадекватно, да настоява да му се купи всичко, което се намира в зоната на неговата видимост, и да устройва циркови спектакли в случаите на отказ. Трябва ли родителите да се примиряват с такова поведение, или твърдо да пресичат всеки опит на детето да настоява на своето и да ги манипулира?

Бебето

Днес не е рядкост да срещнем в супермаркета майка, която носи в слинг няколкомесечното си бебе. Без възможност да го остави на някого, тя е принудена да изтърпи някои неудобства като пазаруването с бебе на ръце. За щастие, това е и единственият проблем, с който майката се сблъсква по време на съвместното им пазаруване. Бебето е твърде малко, за да събаря стоките от рафтовете или да мрънка безспирно „Искам! Купи ми!“. Тези неприятности дебнат родителите на по-късен етап, когато техният наследник порасне достатъчно, за да започне да разбира какви съкровища го заобикалят в магазина и колко „мизерна“ е колекцията му от играчки.

Детето между 2 и 4 години

Тригодишно дете в магазина – това е взривоопасна смес от бягане, рев и тръшкане. Неговото непрекъснато променящо се настроение кара възрастните да изпадат в отчаяние поради невъзможността да се справят с разпасалото се чедо. Първоначално то търчи из супермаркета, заплашвайки да отнесе всеки, когото срещне по пътя си. Спъва се, пада и… магазинът се оглася от неистовия му рев, който може да бъде прекратен само чрез покупката на нова играчка. Напипало слабото място на родителите си, детето скоро започва да мрънка и да хленчи, но вече по друга причина – за да ги принуди да му купят още нещо. Техният отказ предизвиква нов конфликт. Накрая навикалото се и набягало дете заспива доволно в колата, а изтормозените и нервирани родители се упрекват за пореден път за своята слабост. И се заричат, за кой ли път, повече никога да не ходят на пазар с ненагледното си чедо.

Проблемът може да се разреши с различни методи: строг разговор, наказание от типа лишаване от сладкиши, отказ от планирана разходка с обяснението, че е заради отвратителното му поведение и т.н. Ако детето отново започне да капризничи, виковете му трябва да се игнорират, за да разбере, че възрастните държат на думата си и че последната дума по този въпрос не е неговата.

Бъдете внимателни – ако реши да ви надхитри, находчивият ви наследник може незабележимо да вземе нещо от рафтовете и да го скрие в джоба си. Ако нещото бъде открито на изхода, охранителите едва ли ще бъдат удовлетворени от смутените ви обяснения за непослушанието на собственото ви дете и изобщо за проблемите във вашите взаимоотношения. Едва ли е особено приятно да се доказва непреднамереността на детските действия под строгия и подозрителен поглед на охраната.

Източник: bg-mamma.com

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации