С тебешир в ръка, ето ти игра!

С тебешир в ръка, ето ти игра!

Не може да има разходка без сапунени балони и тебешир подръка. А с тебешир може да се играе по толкова много различни начини. Гарантираме – няма да скучаете!

Рисуване

Могат ли да държат тебешира, децата могат и да рисуват. Излизат само криви черти и драсканици? Не, не виждате добре! Това е изкуство, истинско изкуство. Стимулирайте го, снимайте го и му се възхищавайте.

Включете се и Вие. Нарисувайте огромен влак и после скачайте от вагон на вагон. Нарисувайте огромен охлюв и после стъпка по стъпка бавно преминете през спиралата. Нарисувайте дъга и учете за цветовете!

Геометрични фигури

Нарисувайте голям квадрат, триъгълник, звезда и кръг. А сега е ред на малчото да скача. Играта започва, когато Вие кажете: „Скочи, скочи в…. кръга/триъгъника/ квадрата.“ Това е много забавен начин да учите за геометричните фигури, а и да упражните грубата моторика като стимулирате малчото да скача с два крака. Ако се налага, помагайте.

С току що проходили деца, просто стъпете заедно в съответната фигура или ги гушнете и подскачайте заедно.

Алтернативен начин на тази игра е да нарисувате геометрична пътека, при която на всеки ред се редуват разпръснато квадратчета, кръгчета, триъгълници, звезди. За да е по-интересно, нека пътеката има поне 7-10 реда от геометрични фигури. Целта е при зададена от Вас команда, детето да премине от единия до другия край на геометричната пътека само по кръгчетата или квадратчетата, или триъгълниците и т.н. Затова, докато ги рисувате, се старайте това да е постижимо, та дори и да е необходимо на моменти да се направи по-голям разкрач.

chalk

С подобна игра, ако използвате различни по цвят тебешири, може да упражнявате и цветовете: „Премини само по жълтите фигури.“

По пътя, по пътя

Излизате навън с тротинетка, камионче, колело или кукленска количка? Возенето ще стане по-забавно, ако очертаете на малкия шофьор път с тебешира. Достатъчно е да пуснете две успоредни линии с много завои и малчото да се опита да премине от началото до края.

Игра на дама

Кой не знае играта на дама. Начертайте дама и хубаво изпишете цифрите – примерно от 1 до 5 или от 1 до 10, според възрастта. Хванете най-малките проходковци за ръка и минете последователно през всички квадратчета като броите… пеейки! Опитайте да я минете и на заден ход. Две годишните може да се потрудят като се опитат да подскачат като зайчета на два крака- кой колкото може. Като стигнете накрая в кръга, не забравяйте да потанцувате малко. По-големите – над 4 години, може да играят по обичайния начин като хвърлят камъче и прескачат съответното квадратче на един крак.

А какво ще кажете за още малко математика с дамата?! Съберете камъчета и пуснете 1 камъче на цифрата едно, 2 – на две, 3 – на 3 и т.н. Това едобър начин да помогнете на децата да разберат количеството, което стои зад съответната цифра. Вместо камъни, може да използвате и листа, клонки, шипки и т.н. Същото упражнение ще е забавно и ако подскачате толкова пъти, колкото показва цифрата на съответното квадратче.

Хвърляне на торбички

Очертайте един кръг и на известно, постижимо разстояние за децата, теглете една черта. Оттам ще хвърлят торбички с пясък. Да, необходима е предварителна подготовка – да направите платнени торбички, които да напълните с пясък, дребни камъчета или ориз и да ги зашиете добре. Целта на играта е детето да застане на чертата и да се опита да хвърля торбичките в кръга. На място в парка, ако не сте подготвени с торбички, може да хвърляте камъчета или клонки.

Бягане с препятствия

Нарисувайте поредица от препятствия, които детето да мине с различен ход. Примерно започнете с начупена линия, върху която да стъпва, после да премине през спирала, която да изведе на мост, на който може да се стъпва през едно квадратче, след това да трябва да се прескача на два крака по кръгчета, изрисувани на определено разстояние и т.н. Измислете си символите и препятствията и играйте.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации