Танграм за малчовци

Танграм за малчовци

Танграмите са древна китайска логическа игра, наричана още „седемте плочки на мъдростта“. Счита се, че е възникнала преди над 1000 години. Играта представлява един квадрат разделен на 7 геометрични фигури, от които може да се направят най-различни композиции. Играта развива въображението, логиката, комбинитивността и пространстренственото мислене.

Макар и да изглежда сложна, играта е подходяща за деца, при това от най-ранна възраст като трябва само да се съобрази нивото на трудност.

За да започнете да играете с най-малките 2+ години, достатъчно е да изрежете различни геометрични фигури: квадрат, триъгълник, правоъгълник и дори кръг. Изрежете ги от обикновена хартия, картон или от филц и то по няколко броя от фигура. Осигурете фигури с различни размери – малки и големи триъгълници, малки и големи квадрати и т.н. Целта е децата да свикнат да ги комбинират и да строят различни композиции – примерно къща, влак, кораб, дърво, небостъргач и т.н. Направете им прости схеми, които да следват. Нека фигурите да са цветни. Ако играете за първи път, покажете на детето какво се очаква от него.

Когато играете с най-малките  – 2+години, изберете по-прости композиции с по-малко части, на които се виждат очертанията на геометричните фигури, съставляващи композицията. Децата вероятно ще пробват кои части къде пасват. Задачата не е лесна, затова проявете търпение и насочвайте с: „Опитай да го завъртиш.“/“Това изглежда голямо, потърси по-малко.“ и т.н. Ако на детето не му е интересно, не настоявайте. Опитайте пак след месец-два.

На по-големите – 3+години, може да предложите повече части, които са различни по размер. Добавете и още геометрични фигури: трапец, шестоъгълник, осмоъгълник, ромб и т.н. Предложете им и по сложни схеми, на които постепенно да отпадат вътрешните контури и да останат само външните контури на композицията. Тъй като схемата много зависи от размера на частите, които имате, то първо Вие се постарайте да направите различни композиции и по тях предложете схеми. Когато обаче детето решава задачата, не чакайте да стигне до Вашето решение – не това е целта. Насърчете многовариантността. Важното е само да обясните правилата:

 • фигурите не може да се застъпват;
 • не може фигурите и да излизат от външния контур;
 • не може да остават празни/незапълнени части.
 • Чудесни варианти за игра с танграм предлага френския производител на магнитни пъзели Sepp Jeux:

  Магнитна мозайка „Макси“ 3+ години

  Играта съдържа уголемени цветни шаблони, които пренасят децата в един свят на игри и забавления. Играта развива детската изобретателност и концентрация. Играта развива фината моторика и логическото мислене при децата.

   

   

  Магнитна игра „Смешни човечета“ 3+ години

  С тази игра децата може да подреждат забавни човечета. С играта децата ще развият усет към симетрията на тялото и ще надградят своето въображение и сръчност. Частите могат се слагат една върху друга и детето трябва да съобрази логиката при поставянето им.

   

   

  Магнитна мозайка „Basic Junior“ 3+ години

  С помощта на триъгълни магнитни части може да се образуват различни картини от заобикалящия ни свят- хора, животни, роботи и др. Шаблоните в комплекта помагат на децата да пресъздадат най-сложните модели и да развият фината моторика, въображението и пространственото си мислене.

   

   

  Магнитна мозайка „Макси“ 4+ години

  Играта съдържа уголемени цветни шаблони, които пренасят децата в свят на игри и забавления. Развива детската изобретателност и концентрация. Освен с приложените шаблони, детето може да създава фигури и по своя идея.

   

  За повече информация за тези и други играчки вижте в нашия магазин.

На децата 5+ години предложете класическия танграм. На пазара се предлагат готови комплекти от дърво, но може отново да си изработите свои с филц, хартия или картон като изрежете по много бройки от отделните фигури. В интернет е пълно със схеми, по които може да работят. Стимулирайте ги да съставят и свои композиции, без схема.

 

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации