Танграм за малчовци

Танграм за малчовци

Танграмите са древна китайска логическа игра, наричана още „седемте плочки на мъдростта“. Счита се, че е възникнала преди над 1000 години. Играта представлява един квадрат разделен на 7 геометрични фигури, от които може да се направят най-различни композиции. Играта развива въображението, логиката, комбинитивността и пространстренственото мислене.

Макар и да изглежда сложна, играта е подходяща за деца, при това от най-ранна възраст като трябва само да се съобрази нивото на трудност.

За да започнете да играете с най-малките 2+ години, достатъчно е да изрежете различни геометрични фигури: квадрат, триъгълник, правоъгълник и дори кръг. Изрежете ги от обикновена хартия, картон или от филц и то по няколко броя от фигура. Осигурете фигури с различни размери – малки и големи триъгълници, малки и големи квадрати и т.н. Целта е децата да свикнат да ги комбинират и да строят различни композиции – примерно къща, влак, кораб, дърво, небостъргач и т.н. Направете им прости схеми, които да следват. Нека фигурите да са цветни. Ако играете за първи път, покажете на детето какво се очаква от него.

Когато играете с най-малките  – 2+години, изберете по-прости композиции с по-малко части, на които се виждат очертанията на геометричните фигури, съставляващи композицията. Децата вероятно ще пробват кои части къде пасват. Задачата не е лесна, затова проявете търпение и насочвайте с: „Опитай да го завъртиш.“/“Това изглежда голямо, потърси по-малко.“ и т.н. Ако на детето не му е интересно, не настоявайте. Опитайте пак след месец-два.

На по-големите – 3+години, може да предложите повече части, които са различни по размер. Добавете и още геометрични фигури: трапец, шестоъгълник, осмоъгълник, ромб и т.н. Предложете им и по сложни схеми, на които постепенно да отпадат вътрешните контури и да останат само външните контури на композицията. Тъй като схемата много зависи от размера на частите, които имате, то първо Вие се постарайте да направите различни композиции и по тях предложете схеми. Когато обаче детето решава задачата, не чакайте да стигне до Вашето решение – не това е целта. Насърчете многовариантността. Важното е само да обясните правилата:

  • фигурите не може да се застъпват;
  • не може фигурите и да излизат от външния контур;
  • не може да остават празни/незапълнени части.

На децата 5+ години предложете класическия танграм. На пазара се предлагат готови комплекти от дърво, но може отново да си изработите свои с филц, хартия или картон като изрежете по много бройки от отделните фигури. В интернет е пълно със схеми, по които може да работят. Стимулирайте ги да съставят и свои композиции, без схема.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации