Творчески игри с рисуване

В края на първата година детето вече може да държи молив и да прави първите си опити да рисува. Скоро това ще се превърне в любима дейност, която е много важна за развитието му. Рисувайки, то постепенно усвоява фините движения на ръката, които в по-късна възраст ще му помогнат да се научи да пише. Освен това рисуването развива творческото мислене, помага на децата да се изразяват и е повод за силно емоционално общуване помежду Ви. Предлагаме Ви няколко идеи как да играете, докато рисувате.

Довърши рисунката

Бебето рисува като драска по листа. Оставете го да се изрази, така както смята за добре. Задължително закачвайте рисунките му, за да вижда, че цените уменията му. Може да изберете някои от картините и да се опитате да им придадете смисъл. Примерно до драсканиците добавете слънце и те ще се превърнат в облаци. Добавете очи и уста и ще се превърнат в човечета. Добавете вълни и ще се превърнат в кораб. Не е нужно да го правите върху всяка рисунка на детето, но вярваме, че то ще се радва да разбере, че рисунките му изобразяват нещо.

Следвай ме

Това е игра, подходяща за деца над две години. Нарисувайте линия и подканете детето и то да нарисува линия. Ще се учудите колко добре се справя. Нарисувайте кръг и нека то да опита след Вас. Ако детето се забавлява, добавяйте още фигури – овал, квадрат, триъгълник, точки, чертички, запетайки, спирали. Веднъж ги направете малки, веднъж големи. С някои от фигурите е вероятно детето да се затрудни и да не постигне идеална форма, но това не е важно. Важно е да се забавлявате и детето да чувства, че се справя. Затова го поздравете, независимо от резултата.

Очертаване

Децата на 2-3 години ще се радват да участват в игри за рисуване, при които трябва да се очертае нещо – тяхната или Вашата ръка, кубче от комплекта за строене, паница,  някои от играчките, рамка за снимки, топката, и всичко подходящо, което Ви попадне. На по-малките ще им трудно да очертаят точен контур, важното е, че опитват. Всяка такава игра развива ръката.

Автопортрет

person

 

Тригодишните могат вече да рисуват линии и кръгове, но може да разширите уменията им като ги увлечете да нарисуват човешка фигура или… себе си. Застанете с детето пред огледалото и се нарисувайте.

Рисунки с предизвикателства

Подгответе 10тина листа за рисуване. На всеки от тях предварително измислете предизвикателство. Например:

 • изрежете кръг в средата на листа;
 • очертайте контур на къща;
 • залепете квадрат от цветна хартия;
 • изрежете 2 триъгълника и ги залепете върху същия лист;
 • нарисувайте топка;
 • залепете листа от различни дървета;
 • разчертайте листа на 4 части;
 • залепете бели звездички;
 • оцветете част от листа в розово, жълто, синьо или друг предпочитан цвят;
 • нарисувайте линия;
 • залепете снимка;
 • нарисувайте рамка на картина;
 • нека единият от листовете да е кръгъл;
 • сгънете листа на две и изрежете нещо интересно от едната страна;
 • пробийте две дупки в средата на листа, прокарайте и завържете панделка.

drawing

Всичко, което Ви хрумне ще свърши работа. Идеята на тези предизвикателства е, че детето трябва да ги включи в рисунката си, така както реши. Те са трамплин за творчески идеи, стимулират мисленето на децата и им помагат да излязат извън обичайния си начин на рисуване. Нека детето само да си избере върху кой от листовете да рисува, както и  само да прецени как и какво ще добави. Вие само дайте необходимите материали – боички, моливи, флумастри. Играта е подходяща за деца над 4 години, но може да опитате и с по-малки деца, като помагате, когато е необходимо.

Рисуване на музика

Изберете подходяща музика или звуци от природата. Приканете детето да си затвори очите и да слуша. Обяснете, че докато човек слуша музика често си представя някакви образи, изпитва чувства – радост, спокойствие. Приканете го да изследва това, което вижда и чувства. След това отново пуснете мелодията и поканете детето да нарисува усещанията си. Може да зададете въпрос на детето какво е изразило с картината си, но не настоявайте, ако не иска да обясни. Това все пак е лично преживяване. Вие също може да се включите в играта и да нарисувате своите усещания. Препоръчваме следните мелодии:

Под небето на Париж
Валсът продължава
Кондорът прелита
Да танцуваш с вятъра

Нарисувай ми лице

Лепнете голям лист хартия на стената и нарисувайте много и различни кръгчета и овали. На някои сложете коса, на други шапки, очила, но само по един елемент. Отделно може да има само очи или само уста или само нос, без да са затворени в кръг. Целта е детето да ги дорисува, така че да се получат лица.

Може да очертаете и контури на коте, зайче, куче, жирав и детето да ги довърши.

Семейно ателие по рисуване

Нека всеки си намери удобно място в стаята. Раздайте листа и моливи. Сега всеки трябва да каже на другите какво да нарисуват като се редувате. Например един от Вас казва: „Нарисувайте дърво!“ Всички рисуват дърво. После следващият казва: „Нарисувайте влак!“ и т.н. Докато рисувате не си гледате рисунките. Едва, когато мине редът на всички, си показвате картините. Ако на детето му харесва да играе, продължете. Играта е подходяща за деца над 3,5г.

Несъществуващо същество

unknown-creatureВ тази игра също е хубаво да участват повече хора. Един лист се сгъва на три. Всяка от сгъвките обозначете с 1,2,3. Целта е да се нарисуват последователно глава, тяло и крака на измислено или реално същество. Първо всеки един от Вас рисува глава на същество на сгъвка 1. Прегъва и подава на следващия да нарисува тяло на сгъвка 2. Обръща и подава на последния да нарисува крака на сгъвка 3. Когато при Вас пристигне главата или тялото, нарисувани от предишния участник, не трябва да ги виждате. Рисувате тялото и след това краката според собствената си идея. Накрая листовете се отварят и всеки свързва нарисуваните части, така че да се получи цяло същество. Всеки трябва да представи своето същество: дайте му име, разкажете какво обича, какво не харесва, какво прави през деня. Ако имате желание, разкажете история, включваща всички несъществуващи същества.

Играта е подходяща за деца над 5 години.

4 Коментари

 • Публикувано 20.10.2015
  Avatar

  Йоанна

  Не мога да разбера от къде черпите информация за тези статии!? Да не би да отглеждате деца гении!?
  Дъщеря ми на година не можеше да си държи лъжицата, камоли да рисува!!! И това не е първата статия, която ме втрещява буквално. И аз не съм единичен случай. Ще ми се да престанете да втълпявате на родителите непосилни за децата и годините им способности.

  • Публикувано 20.10.2015
   Детето играе

   Детето играе

   Здравейте Йоанна,

   Всяко дете се развива с различен темп, някои прохождат на 10 месеца, други след 1 година, някои се хранят сами на 1 година, други – след втората. Посочените в статиите възрастови периоди са ориентировъчни кога можете да започнете да играете дадена игра. Ако детето не е готово, просто изчакайте да възникне умението и тогава предложете играта. Понякога дори не е въпрос на умения, а на интерес и нагласа за игра. Затова следвайте детето, то ще Ви ориентира как да играете с него.

 • Публикувано 20.10.2015
  Avatar

  Радостина

  Чак пък гении!? Ние държахме молив още на 9 месеца. Таткото щеше да откачи като докопахме тапета (е, с моя помощ де, то и без друго тапета беше за смяна).

 • Публикувано 05.11.2015
  Avatar

  Радостина Стоянова

  Бих искала да се включа и като потвърдя думите на администраторите на сайта, че децата и на тази възраст, децата могат да „творят“. Вече шест месеца организирам занимания за бебоци, които да творят и дъщеря ми, която е на 1г.7м., разбира се ги посещава всичките. Вече може да „рисува“ с почти всичко от домашни бои с пръсти, с четка, с тебешир, с молив, до последно с шарения крем, който забърках за Хелуин. Картинки разбира се няма, но всеки от „инструментите“ се държи правилно и няма значение дали ще рисува върху лист, на стената, на пода или върху стъклото. 🙂 Важното е децата да опитат, да усетят материалите, а истинските творби идват с времето… 🙂

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации