Телевизорът на заден фон

Телевизорът на заден фон

Вероятно вече знаете, че е редно да се ограничава времето, което децата прекарват пред екран и предприемате действия в тази посока. Но нека Ви отправим предизвикателство – може ли да изчислите колко време работи телевизорът, докато слушате новини или проследявате дадено предаване, а детето играе в същата стая?

Защо това е стряскащо? Да, детето не гледа, но всъщност продължава да е изложено на влиянието на телевизията. Светлинни отблясъци, говор, агресивно поднесена информация от рекламни блокове, рязко усилваща се музика. Все пак, телевизията цели драматичност. През това време детето играе, но дали успява да се съсредоточи до степен да избегне фоновия шум? Едва ли ще Ви учудим с отговора на този въпрос. Макар и като фон, работещата телевизия оказва вредно влияние върху мозъка на детето, както и върху познавателните му способности. Със сигурност му пречи да се концентрира, а може да забележите и че започва хаотично да подхваща нови и нови неща или прекъсва играта си, за да погледне какво се случва на екрана, обикновено привлечено от динамиката на рекламите. Освен това,  по-лесно се уморява или изведнъж, без причина, става раздразнително. Ако това се случва редовно, може да забележите и проблеми със заспиването, защото детето е превъзбудено от много повече стимули, отколкото мозъкът му може да отработи.

Затова е добре да избягвате в помещението, в което играе детето, да пускате телевизия. Ако не се налага да гледате в момента, дори да следите филм или новини, може да използвате съвременните възможности на цифровата телевизия и да запишете предаването, за да го гледате по-късно на спокойствие. Така и Вие няма да се затормозявате в полугледане, полуобщуване и полуигра, което е доста уморително и за възрастен човек и може да се фокусирате върху активно общуване с детето, без да пропускате важните за Вас неща.

Много по-добър вариант е да пускате музиката за фон на игрите. Тя действа успокояващо и помага на децата да се концентрират. И в този случай избягвайте агресивна и силна музика, подбирайте по-нежни мелодии, детски песнички или класическа музика, подходяща за деца.  Осигурявайте и спокойни периоди, в които да изключите възможно най-много външни стимули, за да може детето да си почине.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации