Тестото за игра – как да учим и играем с него

Тестото за игра е подобно на пластелин, но пригодено за по-малки деца. Може да се намери във всички детски магазини или да си го направите сами от брашно, сол, вода, олио и оцветител за храна, ако искате да има цвят. Ето и нашите предложения за игри с този материал.

Отпечатъци

Разтелете хубаво тестото за игра. Дайте на малчото различни предмети, с които може да се правят отпечатъци: блокче от строител, гумите от камиончето, фигурки на животни, капачки, решетка за сервиране, щипки, преса за пюре и т.н. Може да използвате и природни материали: шишарки, листа, обвивки на кестен, орехи, черупки и други. Колкото по-изразителни са отпечатъците, толкова по-добре. Оставете детето да експериментира като се опитва да натисне предметите върху тестото и да види какъв отпечатък оставят. Играта е подходяща и за най-малките, стига да подберете предмети, при които няма опасност от поглъщане.

Месене и точене

dough-3468

Децата над 2 години могат вече да се опитват да месят и да точат. Осигурете малка точилка, около една педя, и покажете на детето как се работи с нея. Тези движения развиват фината моторика на ръката. За да е още по-интересно може да свържете играта с някаква тема: примерно да приготвите питката от приказката „Червената шапчица“ или пък да омесите хляб за куклата.

Изрязване на фигурки

dough-695826_640

С  помощта на формички може да изрязват фигурки от тестото. Разтелете го хубаво, включете и детето в разточването. След това изберете фигурките, с които искате да работите и се забавлявайте. Разширете играта като използвате всяка възможност да броите – едно борче, две борчета и т.н. или да създадете умален свят. Изрежете например рибки, водорасли, кит, кораб и т.н. и ги подредете в една красива инсталация. Сега е време и за приказка, нали – Едната рибка, решила да изследва големия океан. Кого срещнала по пътя си? Какви приключения е преминала? На по-малките разказвайте Вие, но ако играете с по-големите деца, оставете ги те да разказват, като им помагате с въпроси, за да се опитат да обясняват и описват повече.

Предложете на детето да използва и детски дървен или пластмасов нож.

Икебана

Съберете листа, клонки и цветенца от вън. Когато отново сте вкъщи, оформете една топка от тестото за игра и мотивирайте детето върху нея да забучите събраните растения, за да се получи икебана.

Икебаната е древно японско изкуство, с което може да се възпитава вкус и отношение към живота. При икебаната композицията се оформя само с най-необходимото, търси се изчистеността, простотата, а растенията се оформят в 3 основни линии: небе, земя и човек. По време на изработването не се говори, за да може човек да се съсредоточи върху духовния аспект на изкуството, да наблюдава природата и да се наслади на неща, които иначе пропуска. Икебаната учи на търпение, да ценим красивото, как да общуваме с природата, как да релаксираме.

Разбира се, от една игра няма как да навлезете толкова дълбоко в изкуството на икебана. Не изисквайте от най-малките да спазват и принципа на подредба. Забавлявайте се, а ако детето хареса играта, играйте редовно и постепенно го въвеждайте в дълбочината на духовния и творчески аспект на икебана.

Топло/студено

Оставете една топка тесто за игра в хладилника. А друга леко затоплете. Дайте на най-малките да подържат едната, а после другата топка. Обяснете им: „Това е студено.“, „Това е топло“. По подобен начин може да се играе и с камъни. Целта на играта е стимулация на сетивата.

Важно! Внимавайте студеното и топлото да са умерени, за да не изпита детето неприятни усещания. Внимавайте детето да не отхапе от тестото. Камъните трябва да се побират в ръката на детето, но следете внимателно какво прави с тях.

Картина от тесто

tree-817554_640

Излезте на разходка и наблюдавайте природата навън. Какви са дърветата, тревата? Когато се приберете у дома мотивирайте детето да изобрази наблюденията си с тестото за игра. Помагайте, където е нужно, но следвайте неговите идеи. Тук може да намерите по-подробни указания за играта. Подходяща е за деца над 4 години.

Плодове и зеленчуци

Осигурете тесто за игра в различни цветове. Съберете на масата всички зеленчуци, които Ви се намират: моркови, домат, краставица и т.н. Нека детето да вземе всеки един от тях да го разгледа: форма, цвят, ухание. На по-малките Вие обяснете какво вижда. Стимулирайте по-големите сами да обяснят. Сега е време да пристъпите към работа. С помощта на тестото за игра оформете разгледаните зеленчуци. С по-малките Вие трябва да сте активната страна, но ги включвайте с каквото могат. Оставете по-големите сами да опитат да направят зеленчуците, като им помагайте с каквото е нужно.

Направете и плодове. След това смесете плодовете и зеленчуците и приканете детето да ги сортира: „Майката на Червената шапчица иска да прати на бабата плодове. Ще извадиш ли плодовете.“ С най-малките Вие извършете действието, но обяснявайте какво правите. Задавайте и въпроси,  на които след това отговаряйте. Така се стимулира формирането на асоциативни връзки в мозъка.

Математика с тесто за игра

Закачете на стената пликове с надпис: 1, 2, 3 и т.н. До всяка от тях нарисувайте съответния брой точки. Сега заедно с детето направете топчета от тестото за игра. На следващата стъпка детето трябва да пуска в плика толкова топчета, колкото е цифрата отгоре. За децата на 2-3 години, сложете само цифрите от 1 до 5. Увеличайвайте, според интереса и възможностите на детето. С тази игра помагате на детето да разбере количественото измерение зад цифрата. Хитър начин да подпомогнете работата на детето е първо да кажете цифрата и след това заедно да пляскате толкова пъти, колкото тя указва. След това Вие пляскайте, докато детето слага топчетата. Поздравете го за резултата и бъдете много търпеливи. Не винаги ще стигнете до желания резултат, но сега е по-важно да играете и да общувате.

На по-големите може да дадете задача да „очертаят“ цифрите с тесто за игра. За тази цел изпринтете по една цифра на лист А4. Детето трябва да направи „фитил“ от тестото и да го прокара по контура на цифрата. Освен цифри може да се очертават и геометрични фигури като квадрат, кръг, триъгълник или букви.

Гребни си цвят!

Направете топчета от различни цветове тесто за игра. Намерете картонени кутии в същия цвят (или си направете от цветна хартия).  Изсипете топчетата в една купа и дайте на детето лъжица. Целта е да гребва топките и да ги слага в съответната кутия. За да е по-забавно нека това да става с тичане. Освен с лъжица играта може да се получи и с кухненски щипки.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации