Трудните въпроси: Мамо, тате, вие ли купувате подаръците на дядо Коледа?

Трудните въпроси: Мамо, тате, вие ли купувате подаръците на дядо Коледа?

Рано или късно децата започват да си задават въпроса дали дядо Коледа е истински. Вероятно е това да стане между 7 и 9-тата година. Как да отговорим обаче?

Този е от въпросите, за които, колкото и да ги чакаме, пак се чувстваме неподготвени. Толкова дълги години сме поддържали представата за дядо Коледа, че сякаш и самите ние не искаме тя да се превърне в проза, похабена от реалността.

Започнете с въпроси към детето какво то мисли за съществуването на дядо Коледа. От отговорите му, ще разберете дали то вече е готово да чуе истината или ще продължите да поддържате приказния образ още малко.

И да, точно така – мислете за дядо Коледа не като за лъжа, която детето е разкрило, а като за вълшебство, образ от света на приказките и чудните фантазии. Дори детето вече да е започнало рационално да отхвърля идеята за съществуването на добрия старец, то нищо не пречи да продължи да споделя ценностите, които тази приказка ни дава. А тя наистина има дълбок смисъл. Учи ни, че е важно да се грижим за другите и да показваме любов и уважение. Дава ни надеждата, че доброто съществува и че можем да вярваме, че всичко е възможно. Дава ни идеята, че в живота ни наистина може да се случват хубави неща, да бъдем щастливи и да очакваме с радост утрешния ден.

И ако детето вече е разбрало, че досега е живяло в приказката, то разговор за всички тези неща, може да даде спокойствието и увереността и на Вас, и на него, че оттук нататък, от Вас самите зависи да показвате, че сте добри хора, които вършат добри дела. Съзнателно, но поръсено с малко приказен прашец, разбира се.

По-сложното идва, когато в семейството имате едно по-голямо дете, което вече е осъзнало, че дядо Коледа разчита на Вас да купите подаръците и още едно по-малко дете, което изцяло е потопено в приказката и очаква позвъняването на стареца с цялото вълнение, на което е способно.

За децата фантазията и реалността не са отделени от строга и отчетлива граница. Те преживяват всичко като истинско. Затова поговорете с по-голямото дете. Обяснете му и колко е важно за децата да виждат и опознават света през приказното. Ако му обясните идеята за дядо Коледа, ако му припомните собствените му вълнения, когато е било малко, в очакване на идването му и раздаването на подаръците, вероятно ще отклоните импулса веднага да разкрие истината на братчето или сестричето си и дори само да поиска да му достави радостта от вълшебството.

Дори като възрастни, обичаме приказките и очакваме зад ъгъла да се случи някое желано вълшебство. Иначе не бихме мечтали и животът ни би бил доста прозаичен.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации