Трудните разговори: Откъде идват бебетата?

Трудните разговори: Откъде идват бебетата?

След третата година е вероятно Вашите малки изследователи да започнат да Ви питат откъде идват бебетата. Със сигурност сте очаквали този въпрос и вероятно сте прехвърляли в главата си вероятни отговори, но изведнъж разбирате, че подготовката не е достатъчна. Изправените сте пред широко отворени любопитни очи и не знаете откъде да започнете, нито какво да кажете. И все пак трябва да отговорите.

Вероятно притеснението на родителите идва от факта, че знаят много повече отколкото децата всъщност искат или очакват да научат. Освен това веднага се включват социалните и културни норми, стереотипи и предразсъдъци, които ни казват кога и как да говорим за сексуалните отношения. Дори да не искаме да крием истината от децата си, не сме сигурни в какви детайли трябва да влезем в обясненията си. Дали, ако кажем това, няма всъщност да сбъркаме? Дали няма да е в повече? Какво и как е подходящо да говорим на детето за секса? Какви думи да използваме? Дали да разкажем за щъркелите или директно да обясним как семенцето от бащата отива в утробата на майката?

Често родителите си  мислят, че това е разговор, който е предизвикан от един въпрос, след което даваме обяснението и с това се приключва. Истината е, че не е така. Замислете се, Вие можете да четете романи и сложна научна литература, но когато детето се ограмотява започва първо с буквите, после с думите, изреченията, кратки текстове и т.н. С други думи, не е необходимо да изсипвате цялата информация накуп.  Когато детето на 3 години задава въпроса „Откъде идват бебетата?„, отговорът: „Бебетата растат в утробите на майките. Когато станат достатъчно големи се раждат.“ може напълно да задоволи любопитството на детето. Не е нужно да му давате информация, която то не търси, нито да му изнасяте лекция по анатомия. Когато детето на 6-7 години пита как бебетат влизат в коремите на майките, то отговорете спокойно, без да го заблуждавате. Просто преведете най-важното на неговия език. Никой не може да Ви даде точните изречения, които след това да възпроизведете пред детето. Вие самите трябва да се чувствате комфортно с това, което обяснявате. Детските книжки, посветени на темата може много да Ви помогнат с конкретни думи и изрази, както и да Ви насочат как да дозирате информацията за съответната възраст на детето.

Когато детето зададе въпроса, покажете, че сте готови за разговор, че за Вас темата е важна и уважавате любопитството му. Първото нещо, което трябва да изградите е доверие. Детето трябва да знае, че може да Ви задава всякакви трудни въпроси и да получи достоверни отговори. Колкото и да Ви е неловко, отговаряйте спокойно и бъдете откровени с детето.  И не забравяйте, че тепърва Ви предстоят много разговори за половото съзряване и отношенията с другия пол. По-добре е Вие да сте източникът на информация и детето да знае, че може да получи подкрепа и разбиране от Вас, без да изпитва неудобство и притеснение, нито срам или вина. Затова избягвайте да казвате неща от типа на: „Откъде сега ти хрумна това?“, „Ти защо питаш?“, „Не му е времето сега да говорим, малък/малка си?“ и т.н. Чудесно е, че детето задава въпроси, а още по-прекрасно е, че пита Вас.

Стъпете на това, което детето вече знае. Това много ще Ви помогне.  Когато знаете гледната точка на детето и това как то си обяснява нещата, ще се ориентирате лесно как и какво Вие да добавите като информация. Затова не бързайте първосигнално да отговаряте, а попитайте детето какво то вече знае по въпроса, какво е чуло, как то си представя нещата и какво точно го интересува. Изведнъж ще разберете, че нещата са по-прости, отколкото изглеждат на пръв поглед.

Дайте цялата картина. Въпросът „Откъде идват бебетата?“ не е свързан само със сексуалните отношения между родителите и с човешката физиология. Ако тръгнем само в тази посока, ще бъдем доста прозаични. Хубаво е да говорим и за любовта, за доверието, за желанието да споделяме живота си един с друг, за близостта и за взаимното уважение. Вярвайте ни, въпросът „Какво е любовта?“ е не по-малко сложен.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации