Трябва ли да има училище за родители?

Появата на детето не ни прави автоматично знаещи и можещи. Да си родител, означава да учиш постоянно. Свикнали сме обаче насоките да ги получаваме от други опитни родители или от експерти. Има обаче и още една гледна точка – на вече пораснало дете. И тя е ценна, защото можем да видим отражението на родителството през неговите собствени осмислияния, преживявания и усещания за ценности.

Milen ParvanovЗатова за нас е изключителен шанс да Ви представим визията на Милен Първанов по въпроса дали трябва да има училище за родители.  Той е на 13 години и учи в 135 СОУ „Ян Амос Коменски“, гр. София.  За себе си казва, че обича видеоигрите и понякога да пише съчинения. Любимият му предемет в училище е историята и иска да се занимава с нещо, свързано с нея. Есето е написал сам, без влияние и намеса от страна на възрастен.  Сигурни сме,  че ще си зададете много въпроси след това.

Родителството е неизбежна част от живота и със сигурност най-добрата. Най-после ти имаш шанса да се погрижиш за друго, свързано с теб, живо същество. Това е едно от най-големите предизвикателства на живота и сто на сто е сигурно, че ще ти трябва помощ, различна от нещата, които са ти приказвали мама и тате за основите на грижите за друг човек. Нещо като специално място, където някой ще те научи как да се грижиш за детето си и как да му помогнеш да израсне в добър и честен възрастен и, може би, родител. Нещо като училище за родители!

Да си родител не е професия – далеч е от тази дефиниция. Няма да ти се плати за това колко деца имаш и няма да ти се дават отпуски. Родителството идва рано или късно и не се учи, а трябва да се знаят многото аспекти на грижите за детето – един от най-крехките стадии на човешкото развитие. Да, според мен трябва да има „училища“ за родители.

Едно от най-важните неща, които младият родител трябва да научи, е показването на любов към детето. Детето трябва да знае какво е любов, като я изпита. То трябва да се научи на разликата между доброто и лошото. То трябва да знае, че думите са мощни и могат както да помагат, така и да вредят. Детето трябва да се научи на морал и емоции, за да може да ги разпознава и да ги изразява правилно. Без тези житейски уроци, то няма да може да изпитва емпатия към другите.

Отговорността е друго важно нещо, което родителят трябва да научи. Това е нещото, което ще научи родителят на огромна грижа, а детето – на доблест. То трябва да се научи на отговорност за своите постъпки и на това, че всичко, което направи, ще има последствия. Отговорността означава всеки родител да  научи детето си на добро и да му показва емоциите, тъй като те и отговорността вървят ръка в ръка.

Здравето е много важно за детето, тъй като, ако то е здраво, ще може да играе навън и да намира нови приятели. Това се получава чрез подбиране на храните и развиването на вкуса на детето към храната. Развитието на физиката на детето също е важна. Подбирането на дрехи също е необходимо, защото има една поговорка, която казва: „По дрехите посрещат, а по ума изпращат“. Психическото здраве също е от голямо значение. При трудни ситуации на детето трябва да му се обяснява спокойно как да постъпи и ако е виновно, да му се посочат грешките по разбираем начин.

Да, мисля, че трябва да има учебни заведения за родители. В тях младите хора ще се учат да се грижат за децата. В такива училища бъдещите родители ще научат различни неща за родителството, които после ще ползват наистина, грижейки се за децата си. Казвайки това обаче, не знам какво е да си родител, но лично мисля, че е най-хубавото нещо на света.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации