Купени или ръчно изработени играчки?

  • В магазините изобилства от играчки за всякакви дейности. В сайта Ви също има много игри, за които са необходими играчки. Трябва ли да купуваме всичко или може да си го направим и у дома?
 

Госпожа О:  Така или иначе не може да купите всички играчки на света. Първо, от чисто финансова гледна точка, а освен това, не е и необходимо. През първата година игрите са базирани най-вече на стимулация на сетивата на бебето. Дали ще купите дрънкалка или ще си направите сами от пластмасова бутилка и ориз, няма никакво значение. Още повече, че някои играчки са интересни на детето само за кратък период от време и не е необходимо да давате луди пари за неща, които скоро ще са реквизит в коша за играчки. Според нас има смисъл да купите играчка в следните случаи:

– трудно е или невъзможно да се направи у дома;

– ако се направи у дома може да съдържа непредвидими опасности, за разлика от купената, която минава стотици тестове за безопасност;

– ако искате да я купите;

Що се отнася до купуването на играчки, е добре да се знае, че струпването на тонове играчки не допринася за играта. Наскоро един родител ни сподели впечатлението си от играта на собственото си дете: „Когато покрай него има по-малко играчки, той открива нови и нови начини да играе с тях, а когато е отрупан от играчки, се задържа не повече от 2 минути на играчка и тича към следващата.“ Най-ценна е съвместната игра с Вас, съпреживяването в играта, а не толкова самата играчка.

И още нещо, водени от желанието децата им да имат всичко, много родители купуват много и скъпи играчки. Това не е необходимо. Купувайте играчки, които са интересни на детето. Ако то е запалено по влакове, не бързайте да му купите и кораб, и танк, и горила, и кола, и трактор, и басейн и т.н. Влакът на този етап е напълно достатъчен.

Ако купите скъпа играчка, това не винаги е в полза на детето. Много родители, стават нервни като наблюдават малчугана да играе със 100те им лева, сърдят се и го хокат, ако нещо се счупи. Но всъщност децата учат като изследват възможностите на играчката във всичките ѝ аспекти. Нормално е да я блъскат, удрят, да я пробват дали може да лети, какъв звук ще издаде като падне отвисоко, ще продължи ли да се движи, ако я затиснеш отгоре и т.н. Не е техен приоритет да я пазят несломима, макар че може да ги научите постепенно да са по-внимателни, за да я имат по-дълго. Най- добрите играчки за децата са тези, които позволяват множество манипулации, издържливи са при всякакви условия и след дълга игра са почти в идеално състояние. Скъпите играчки, не винаги са такива. Затова и статиите на Детето играе са пълни с идеи за ръчно направени играчки.

С времето за детето ще става все по-забавно да участва в творчески задачи и само да изработва играчки. Това ще стимулира мисленето и въображението му, умението му да планира и предвижда. В скорошно изследване за детската игра, се казва, че има повече стойност в играчките, които позволяват различни стратегии и начини на игра и измисляне на роли, отколкото играчките, при които всичко е зададено и детето е само потребител на чужд сценарии.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации