Трябва ли да наказваме децата

Трябва ли да наказваме децата

Други методи на възпитание може да имат по-добър резултат в дългосрочен аспект. Най-добрият начин да намалите проявите на непослушание е да поощрявате постоянно доброто поведение.

Наказанието във формата на неприятни последици може да прекрати непослушанието, но често има странични ефекти.

Дете, чието лошо държание е наказано, може да реагира емоционално, да отвърне с агресивно поведение или да избягва човека, който го е наказал. Вместо да наказвате лошото поведение, опитайте се да акцентирате върху добрите прояви на детето си. Кажете му, че оценявате това, което прави и постъпвайте по този начин постоянно. Същевременно не позволявайте лошото поведение на детето ви да способства то да избегне задълженията в къщи и извън дома или да се превърне в център на внимание.

Ако искате любящо, изпълнено с уважение и самодисциплинирано дете, не бива да използвате наказание. При малките деца ще използвате отвличане на вниманието и поставяне на ограничения, за да се справите с проявите на лошо поведение. При по-големите ще поставите очаквания и ще обявите наградата или последствията.

Наказанието предполага агресивно поведение от страна на родителя, ражда негодувание и често води до прояви на насилие и сериозни оскърбления. Въпросът не е дали да наказвате детето, а как го учите да върши правилните неща, да бъде добро човешко същество, което разбира своите нужди и нуждите на другите.

За да бъдеш добър родител означава да избираш не-насилствени, подходящи за възрастта средства за възпитание на детето. Родителите трябва да бъдат положителни образци за подражание и да показват на децата си негативните последствия от лошото им поведение, като използват поощрения за доброто им държание и установяват твърди и разумни граници за поведението им.

Думата “наказание” обикновено включва и причиняване на някакъв вид страдание. Родителите често практикуват такова наказание като бият децата си. Съответната полза и/или вреда от такова наказание е под въпрос и със сигурност включва фактори като индивидуалната семейна култура и средата, в която е семейството.

Трагичните случаи на извършено от деца насилие трябва да послужи като сигнал за отговорността ни като родители и членове на обществото. Ще бъде по-добре като родители да използваме внимателно и по-малко насилствени методи при възпитанието на децата си, като така ще спомогнем за правилното им психическо и физическо развитие.

Източнк: здраве.bg

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации