Търсене на съкровище… със смартфон в ръка

Вече не е необичайна гледка да виждаме дете със забит нос в телефона на родителите си. Но може ли същото това устройство да се използва за игра  по умен, забавен и интересен начин, който включва движение, много мислене и общуване. Нещо като модерно връщане към добрата стара игра.

Да, възможно е! Желанието е на лице, приложението също. Имаме честта да Ви срещнем със създателите на Real Adventure (прев:Истинско приключение). Той се казва Мартин, а тя – Дени.  Всеки от тях се занимава с различни неща, но това което ги свързва е любовта към пътешествията, приключенията и игрите. Иначе по професия са софтуерен инженер и PR. 

marto & deni

Мартине, Дени, какво представлява, създаденото от Вас приложение за търсене на съкровище? 

Като малки всички сме играли на „Топло и студено“ – някой скрива нещо и те упътва да го намериш. Това е и същината на играта, но използвайки възможностите на смартфоните няма нужда да се ограничаваме само до топло и студено. Първо родителят си избира нещо, което да скрие (всичко, което Ви е под ръка ще свърши работа – играчка, бонбон). Снима го с телефона през приложението и после го скрива, така че детето да не го види. Приложението запомня GPS координатите на съкровището, с което всичко за търсенето е подготвено и може да дадете телефона на детето. Приложението, използвайки различни уреди за навигация (радар, компас, карта и други) насочва детето да разкрива части от снимката на съкровището. След като събере всички парчета от снимката, детето разбира какво търси, а приложението показва къде е скрито съкровището.

Приложението е безплатно за сваляне от Google Play, а повече информация за нас може да откриете във фейсбук страницата на Real Adventure.

Screenshot_2

Как Ви хрумна идеята?

Идеята ни дойде преди около година и половина в парка. Бяхме компания от възрастни и един малчуган, който искрено скучаеше. Тогава ни хрумна да му скрием съкровище някъде и с помощта на радостанции да му даваме насоки как да стигне до него. Детето беше истински щастливо – хем играеше, хем мислеше логически, хем имаше комуникация с възрастните. Не се чувстваше изолирано и искаше да крием нови и нови съкровища. Решихме, че подобно приложение би могло да е много интересно за децата и техните родители.

Какви са ползите за децата от играта с това приложение?

Последните години технологиите навлязоха масово в нашия живот, което несъмнено има много преимущества, но има и известни недостатъци. Все повече родители използват телефона, за да могат да ангажират вниманието на детето за някой час, като го оставят да играе игри. Ние искаме да върнем играта към това което трябва да е – общуване, забавление и споделяне. 

Според нас ползите са най-различни – децата, а и възрастните, се учат най-много тогава, когато играят. Докато играят Real Adventure, научават как да мислят логически, как да работят с карта, с компас, как да се ориентират в природата. Друг много важен момент е взаимността, т.е. това, че играят заедно с родителя си, с по-големия си брат/сестра, с някой друг възрастен роднина. Това ги кара да се чувстват оценени, защото някой се занимава с тях, обръща им внимание, без обаче да им държи ръката през цялото време. Накрая детето се гордее с постижението си и с това, че родителят му е бил там, за да стане свидетел на него.

Screenshot_3Как са ангажирани родителите по време на играта?

Ролята на родителя е да скрие съкровище за търсене. В зависимост как заснеме съкровището и после колко усърдно го скрие може да усложни допълнително играта. Разбира се, не всичко свършва с това – всеки може да си измисля допълнения към играта. Може, например, да остави допълнителни следи и упътвания (бележда с подсказка). Ключов е моментът, в който връчват смартфона на детето, защото тогава следва да му кажат какво да прави. Тази крачка умишлено е свързана с комуникация между родител и дете, за да се почувства детето, че мисията вече е негова и му е връчена от родителя.

Кои са най-подходящите места за игра с приложението?

Паркове, градинки, детски площадки, по-големи дворове – все места, които са на открито. Не препоръчваме да има големи или малки улици наоколо с оглед на безопасността. Хубаво е родителят да избере място, където има постоянна видимост към детето.

Можем ли да го ползваме вкъщи?

За съжаление, не. Играта използва GPS, за да навигира детето към съкровището, а за да има сигнал трябва да сме на открито.

Screenshot_4За деца на каква възраст е подходящо?

Много зависи от самото дете. Като цяло препоръчваме детето да е поне на 4 години, като при тази възраст обикновено нуждата родителят да участва и в самото търсене е по-голяма. Горна граница на възрастта няма – стига на детето да му е интересно, няма значение на колко години е.

Ще има ли версии за iPhone iPad?

Имаме тази амбиция, но към момента не можем да кажем кога ще бъде това. Приложението е създадено изцяло със собствени средства и в полза на хората, тоест до момента не сме имали никакво финансиране за него. На този етап искаме да видим как ще се възприеме от хората, затова всякаква обратна връзка ще ни е много полезна.

Планирате ли и други приложения за игра?

За момента сме се концентрирали върху Real Adventure, защото има потенциал да се развива много – с нови нива на трудност, с нови инструменти, които да се ползват и т.н. Освен това, успяваме да го адаптираме и за образователни цели – наскоро участвахме в едно събитие за кариерно ориентиране, в което децата откриваха нови професии, играейки с Real Adventure. Имаме амбицията да се включваме в подобни събития и в бъдеще и да правим образователния процес чрез игра все по-популярен сред децата.

1 Коментар

  • Публикувано 07.09.2020
    Avatar

    Вени

    Аз искам да намеря съкровище

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации