Търсене на съкровище с букви

Сигурно вече сте се запознали с идеите на нашите приятели от „Местенцето“ за отпразнуване на 24 май у дома. Днес Ви предлагаме още една идея за запомнящо се отбелязване на този наистина специален ден. Организирайте търсене на съкровище с букви. Предлагаме Ви два варианта: за деца от 2-4 години и деца 4-6 години.

Търсене на съкровище с букви за деца от 2 до 4 години.

Разработили сме три станции с предизвикателства. За начало им направете карта, на която отбележете 3 места от апартамента. Използвайте реални снимки, за да ги улесните и върху всяка снимка сложете цифра – 1,2,3.

На първата станция – нека да ги очаква сандъче с пясък и четка. Целта им е да видят какво има вътре като истински малки археолози. Това, което ще намерят са буквите на собственото им име. Буквите изрежете от картон и оцветете в различни цветове.

На втората станция детето ще подреди буквите от името си като напасне откритите букви върху надпис, който повтаря формата и цветовата схема на откритите букви. Буквите върху надписа детето може да прикрепя с помощта на щипки. Ако смятате, че напасването по цвят е твърде лесно, може да оставите буквите без цвят.

На третата станция нека отново го очаква сандъче с пясък и  буквите от името му, но този път с прорези в средата, така че да може да ги постави върху пясъка и прокарвайки пръст през прореза да изпише името си.

Търсене на съкровище за деца от 5 до 7 години

Тук Ви предлагаме 4 станции. Отново за начало направете карта, която детето да следва, но този път може да е схематична. Помагайте с насочващи въпроси, ако детето се затруднява да открие местоположението на картата.

На първата станция нека детето потърси първото съкровище, а то е азбуката, изписана върху предварително нарязани квадратчета. Сложете ги в торбичка или кутийка, за да е по-удобно на детето да ги намери накуп. Когато ги открие трябва да ги разположи върху картон с букви, които са разпръснати в случаен ред, но оформени със същия размер квадратчета като намерените букви.

На втората станция детето ще си отговори на въпроса кой е създал азбуката. Разчертайте една редица с квадратчета – по едно за всяка буква от имената на Светите братя,  т.е. 5 квадратчета пауза 7 квадратчета. Сега повторете същия ред още веднъж под първия. Във всяко квадратче от горния ред поставете предмет, чиято първа буква съвпада с буква от името на Светите братя. Пример: Камъче, Иглички от ела, Роза, Иглички от ела, Леща и Макарон, Елда, Тебешир, Ориз, Дафинов лист, Иглички от ела, Йо-йо. Под всеки предмет детето изписва първата му буква. Ако не разпознава някой от предметите назовете ги, но оставете те да сетят кой е първият звук и съответващата му буква. Помагайте, ако детето има нужда.

На трета станция ще научат още повече за Светите братя чрез очакващата ги археологическа задача. В сандъче разположете снимка на Светите братя Кирил и Методий, но нарязана като пъзел, частите на който детето трябва да подреди. За по-малките нека частите да са 4, а за по-големите може и 8-10 части. Когато детето подреди пъзела, разкажете им накратко историята на буквите и за ролята на Светите братя.

На третата станция може да ги очаква глинена плочка с буквите от глаголицата. (След играта може да остане като декорация на стаята на детето). Обяснете, че това е първата азбука- тази, която са създали Светите братя Кирил и Методий. Отделно на картонче с по-едри знаци изпишете глаголицата, но под всяка буква изпишете и съответстваща ѝ съвременна буква. Пригответе още един лист, но от оризова хартия. Целта е детето да наложи прозрачния лист върху шаблона и да изпише името си на глаголица.

Източник на снимката: Уикипедия

 

1 Коментар

  • Публикувано 28.05.2018
    Avatar

    Дафинка Парталска

    Забавно, увлекателно, познавателно!Благодаря!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации