Умения за шиене – кога да започнем?

Умения за шиене – кога да започнем?

Шиенето е творческа дейност, която има голяма стойност за развитието на фините движения на ръката, но не се изчерпва само с това. Това е занаят, чрез който се развива математическото мислене, умението за планиране, въображението, учи на важни практически умения, а най-ценното от всичко е удовлетворението да създадеш нещо със собствените си ръце.

Кога да започнете?

Създаването на модели, разкрояване и шиенето с що-годе равномерни бодове ще може да видите след 7-8 годишна възраст. Но има интересни проекти, с които може да събудите интереса към тази дейност и при по-малките.

С децата на 2 години може да започнете с игри за низане като за целта използвайте макарони, нарязани на колелца ролки от кухненска хартия, външната част на кибритени кутийки, макари от конци и т.н. Вместо игла използвайте сламка или пръчица, към които да прикрепите конеца.

На децата на 3 години, освен дейности с низане, може да предложите да „шият„като прокарват панделки през по-едра мрежа. Ако дейността им хареса, може постепенно да ги научите да боравят с игла, която е пластмасова и специално пригодена за деца, с която да правят бодове по по-ситна мрежа. Ако не можете да намерите такава игла в детските магазини, то може да приспособите дървена клечка или сламка. Когато свикнат с работата с мрежата, може да им покажете как да правят бодове на по-едра канава. Ще улесните детето, ако опънете плата или мрежата върху гергев.

Друг проект за тази възраст е да им изрежете от картон риза/квадрат/пеперуда/самолет и да пробиете с перфоратор дупки по краищата. Предложете на детето да опита да прокара вълнен конец отново вързан на пластмасова игла, сламка или клечка през дупките.

Може вече да им предложите да нижат и по-дребни предмети като копчета или топчета от филц за гривна или огърлица. Ако им стане интересно, дори може да им предложите да опитат да зашият копче за средно едра канава.

Децата на 4,5 години може да вдъхновите и за по-сложни проекти. Например може да направят кесия от два правоъгълника. За начало отново продупчете дупчици по контура, които те да следват. Ако на детето му е интересно и прецените, че вече може да му покажете как да прави истински бодове, то по контура отбележете точки, които детето да се опита да свърже с игла и конец.

Друга идея е Вие да приготвите от филц частите на пеперуда например: крила и тяло, а пък детето да ги прикрепи едно към друго с няколко бода.

Развивайте творчеството, като този път вместо само да зашиете копче, измислете цяла композиция – примерно копчетата са цветя от саксия или очи на робот.

Децата над 5 години, които вече се чувстват по-уверени с правия бод и имат желание да шият, може да опитат да пришият своята буква и към парче плат като следват контура ѝ.  Върху канава, може да очертаете само с контур интересна за детето лесна картинка – риба, къща, цвете и т.н., което детето да очертае с прав бод.

Децата над 7 години може постепенно да научите как да шият дрехи  или одеяло тип пачуърк за куклата, възглавница или чантичка за себе си, играчки от плат с мек пълнеж и т.н. И ако тук нещата вече Ви звучат като територия само за момичета, то не се заблуждавайте – шиенето е полезна дейност и за момчетата, просто трябва да помислите какви проекти да им предложите, за да се чувстват добре. Ето и някои идеи – примерно може да си ушият: маската на Зоро, наметало на супер герой, апликации с чудовища за възглавница, раница тип „мешка“, пиратска шапка и т.н.

Как да научите детето да шие?

Най-лесно е да се възползвате от естествено възникнал интерес у детето. Ако искате да играете на низане, може да започнете да нижете пред детето или пък зашийте копче. Вероятно е това да събуди любопитство и въпрос.

Винаги първо показвайте на детето какво се очаква от него и бъдете готови да окажете помощ, ако се затруднява. Научете го да се пази, когато работи с иглата.

Научете първо детето как да провира иглата. Дори бодовете да са безраборни в началото, това е напълно в реда на нещата. Постепенно научете детето на правия бод. Не очаквайте да е равномерен и прав като Вашия, нито го изисквайте на този начален етап. Надграждайте с ново умение в шиенето, едва когато детето се почувства уверено с нещо, което сте показали до този момент.

Подберете внимателно платовете, които децата ще шият. Както сме описали и по-горе, започнете с мрежи, преминете към по-едри канави и накрая предложете меки платове (или филц), през които иглата минава без никакъв проблем.

Когато с големите вече шиете по-сложни неща като възглавница, чанта, плащ, шапка и т.н., сведете частите от кройката до възможно най-прости геометрични фигури, за да може детето лесно да работи по контура им като ги очертава само върху плата, изрязва ги и ги съшива.

Към 5-6 година може да се снабдите и с детска шевна машина.

Ако детето няма интерес към шиенето, не настоявайте. Нищо, което е по принуда, не е забавно, нито развива интерес в бъдеще. По-скоро опитайте отново след време като вземете за основа нещо, което детето хареса и го свържете с шиенето.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации