Устната хигиена – да научим важното с игри

Устната хигиена – да научим важното с игри

Редовното и правилно почистване на зъбите допринася за по-доброто им здраве. Затова е важно от ранна възраст да създадем устойчиви навици у децата за поддържане на устната хигиена. Обясненията за рисковете обаче, не винаги са достатъчни и затова за децата над 3 години е добре да включим игрите, за да може нагледно да покажем какво се случва със зъбите.

Ето и няколко идеи:

Как се мият зъбите?

Гледайте видео с указания как се мият зъбите. Изберете някоя от любимите кукли  на детето и от нейно име го помолете да ѝ обясни какво е научило.

Единият вариант е да дадете на детето огледало и то да покаже почистващите движения със собствената четка върху себе си. Другият вариант е да купите отделна четка за зъби, която ще служи за игра и детето да покаже почистващите движения върху макет на уста със зъби, който предварително сте нарисували.

Видео с професионални указания за миене на зъбите може да видите тук.

За да улесните детето само да прецени колко дълго трябва да мие зъбите си, може да му пускате песничка. Почистването продължава толкова, колкото и песничката.

Какво представлява кариесът?

Един от най-добрите начини да покажете как микробите разяждат зъбчетата е с театър. Направете един по-голям зъб от пластилин. Изрежете от картон един симпатичен микроб и го оцветете. Нека микробът и зъбчето се срещнат и да си поиграят. Микробът се прави на приятел на зъбчето, обаче го съветва да не се мие след хранене, уж, за да си играят пак, а тайно прави дупчици по повърхността му. Накрая зъбчето започва да изпитва болка, а микробчето му се смее, защото е успяло да го измами. Добрите Леля Паста и Леля Четка за зъби обаче успяват да оттърват зъбчето от микроба, а Рицар Зъболекар да го излекува.

Разбира се, може да разиграете и други сюжети. Насърчете детето само да измисля истории.

Може да прочетете и историята за „Чук и Пук“ на Турбьор Егнер.

Битка срещу кариеси

Залепете на стената огромен зъб. Отделно изрежете от цветна хартия много сини, жълти и червени кръгчета с размер поне 10 см в диаметър, а може и по-големи.

Пред зъба, на около 1 – 1,5 м пази сър Паста Фон Четка за Зъби. Останалите от семейството влизат в ролята на микроби. Целта на микробите е да хвърлят малки топки  или торбички, пълни с ориз към зъба.

Сър Паста Фон Четка за Зъби трябва да се опитва да хване торбичките. Ако успее да хване торбичката, поставя върху зъба голям син кръг. Ако не успее да хване торбичката и торбичката уцели зъба, слага голям червен кръг. Ако не хване торбичката, но и тя не уцели зъба, залепя голям жълт кръг.

Микробите се редуват, стрелят един след друг. Играта приключва, когато целият зъб е залепен със съответно сини, червени или жълти кръгове.

Сините кръгове илюстрират здравето, те са щит срещу микроби. Когато редовно мием зъбите, ние ги предпазваме.

Жълтите кръгове представляват риска от поява на кариес. Това се получава, когато не мием щателно зъбите си. Но и при щателно миене, все нещо се промъква, затова редовно ходим на профилактичен преглед.

Червените кръгове показват риска от кариес. Това е, когато не поддържаме добра хигиена и оставяме микробите да се настанят трайно в зъбите.

Какво прави зъбите щастливи

Изрежете от каталози на супермаркети добри храни (ябълки, круши, моркови, броколи, домати, мляко, сирене и т.н.) и вредни храни (кока кола, торти, шоколад, бисквити, бонбони, сладолед и т.н.). Изрежете два по-големи зъба и на единия нарисувайте хубава усмивка, а другия го направете намръщен. Сложете всички картинки на храни в една кошница. Нека детето ги тегли една по една и да прецени къде да ги залепи. Помогнете му да разбере защо едните храни са добри за зъбите, а другите не. Обяснете, че захарите вредят на зъбния емайл, а остатъците от храна водят до задържане на бактерии, които пък причиняват кариеси.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации