Утрин в къща за четящи хлапета „Приказка без край“

Денят е ведър и слънчев. Пълна с настроение отивам на гости на къщата за четящи хлапета „Приказка без край“ . Посреща ме наистина къща, насред града, с чуден двор, огласен от песните на птиците наоколо и на децата, които пеят вътре. Вратата се отваря, а след нея и цяла вселена от идеи и инициативи. Вътре е уютно, съвсем като у дома и хората, които ме въвеждат излъчват безкраен позитивизъм. Изглеждат наистина като сплотено и отдадено семейство. Виждам ги като хора, които са дръзнали да следват мечтите си, за да творят чудни светове за най-малките.

IMG_83215428864501За къщата за четящи хлапета „Приказка без край“ и инициативите, които предлагат за деца, ще ми разкаже Галена Иванова, която е основател и идеен двигател на мястото.

Галена, как стигна до идеята за къщата за четящи хлапета?

Вдъхновението дойде от моето момиченце, което вече е на 4 години. В началото стартирахме като книжарница, в която трябваше да се случват интересни и забавни неща за дечицата. Идеята беше да създадем пространство, където приказките да оживяват. Затова и нарекохме мястото „Приказка без край“, защото искахме, както игрите да са безкрайни, така и приказките никога да не свършват в нашата къщичка.

С течение на времето, децата и родителите ни подсказаха да предлагаме повече събития и занимания, защото ги намират за нестандартни и интересни. Идеите започнаха да идват една след друга, а къщичката да расте заедно с децата, които я посещават. Така малката, пълна с живот, книжарница ни отесня и затова сега сме тук на ул. Кръстьо Сарафов 41, за да можем да реализираме всичките си идеи. Мечтата ни е да се превърнем в образователен център, в който освен всичко друго да предлагаме книжки и играчки, които развиват креативността, въображението и логическото мислене на децата.

Двигатели на случващото се са нашите собствени преподаватели, както и много гост преподаватели, които добавят много важна стойност към начинанието. Обединява ни огромното вдъхновение, голямото морално удовлетворение от работата с децата и смело твърдя, че сбъдваме собствените си мечти.

Коя твоя мечта се сбъдна тук?

Тук сбъднах няколко свои детски мечти. Като дете прочетох „Тайната градина“ и си мечтаех, точно като в тази книга, да имам скришно място, което да е за деца, за игра. Тази мечта вече е реалност, с къщата, която се превърна в дом за децата.

Каква е философията Ви за работа с деца?

Искаме къщата да е естествено продължение на домашната им среда. Децата идват играят, изработват различни неща, опознават света, учат. Имат дневен ритъм и всеки ден е посветен на определена тема или приказка. Стремим се да запазим магията на детството чрез много приказност и в същото време децата много да учат.

Prikazka 3

Каква е твоята мечта за децата, които влизат в къщата за четящи хлапета? Какво искаш да научат?

Много ми се иска, децата да се научат да мислят сами, да са самостоятелни и осъзнати свободни личности и освен това, да бъдат съзидателни. Мечтая си в каквато и сфера да работят, да мислят креативно, да са двигатели на промяна, да могат да оптимизират, да подобряват, да създават нови и полезни неща.

Искам и България да е среда, в която тези деца да намират повод да работят и да допринасят и точно затова се стремим да заразяваме с вяра, че могат да се случват хубави неща, че можем да променяме към добро. Радвам се, че родителите, които идват при нас откликват и също показват такова мислене.

Prikazka 5

Какво преживяват децата в „Приказка без край“?

Ние сме място, в което децата идват с усмивка и си тръгват с плач, а не обратното. Големите в прав текст казват, че се чувстват като у дома си, че им е интересно и че не искат да си тръгват.

Стремим се във всяко занимание да има приказна история, защото децата живеят в един магичен свят и ние искаме да им удължим и развием това вълшебно усещане. Според мен, това е много важно, защото пламъчето, веднъж запалено, остава и ще им помага цял живот. Стремим се да запалим искрата за откривателство и творчество и вярваме, че така детето започва да изпитва потребност да е търсеща и съзидателна личност и дори като зрял човек да подрежда живота си около това.

Prikazka 2

Какви занимания предлагате?

Имаме деца, които са непрекъснато с нас и дечица, които идват за конкретни почасови занимания. Заниманията ни са с различна насоченост.

Предлагаме музикални занимания. В тях се случват най-различни неща. Разказват се приказки, пеят се песни, свири се на различни инструменти, докосват се до класическата музика и джаза, има много музикални игри. Децата участват активно, танцуват, свирят на различни инструменти. Заниманията са подходящи за деца на 2+ години.

Правим и много театрални представления за деца от 2 до 8 години по различни поводи – 1 март, Коледа, 24 май и др. Представленията са много музикални. Все още не са регулярни събития, но може да проследите информация за тях на нашата фейсбук страница .

Prikazka 1

Предлагаме и чуждоезиково обучение. Вярваме, че това е важна посока за работа с децата, защото ранното чуждоезиково обучение не затормозява децата, а напротив, спестява много усилия, които ние вече като възрастни полагаме за същия резултат. Учат езика, играейки. В програмата има много песнички, музикални игри, свободна игра, асистирана от преподавателя и децата приемат всичко много естествено.

Имаме и много тематични ателиета. В едно от тях оставяме детето да твори различни неща с подръчни материали, с неща които може да се намерят в природата или вкъщи. В друго – работят с глина. Това ателие е подходящо и за бебета, и за по-големи деца, и дори за родители. Имаме и ателие, което не е регулярно, посветено на Древност и изчезнали цивилизации за деца на 4+ години, чиято цел е да потопи децата по интересен и занимателен начин в древността и уроците, които идват от миналото.

Децата са добре дошли и в театралната ни школа. Тук се запознават с театралното изкуство, потапят се в уменията на актьорите, учат сценично поведение, пластика, упражнения за правоговор, дикция. Целта не е да станат актьори, а да придобият увереност и универсални умения за говорене пред аудитория.

Предлагаме и танцови занимания – народни танци и балет и то за най-малките- за деца 3+ години. Вярваме, че е важно, защото детската личност има нужда от подобни преживявания. Да, все още нямат уменията, но сега е моментът да запонат да се учат постепенно.

Организираме литературни занимания, насочени към деца 4+ години. Ателието се води от сугестопедагог и децата се потапят в света на приказките. Дори преподавателката участва като фея от страната на приказките. Работим по сценарии, разработени от Джани Родари. Целта е да развиваме въображението и речивите умения на децата. Чрез приказката, те изразяват собствената си душевност, в хода на историята изразяват преживяванията си, чувствата си. Децата следват интуицията си и създават собствени истории.

Работим много и за усъвършенстване на уменията за четене на деца на 6+ години. Както знаете, в началото децата са фокусирани върху разпознаване на буквите, свързването им в срички, думи и затова отнема време да осъзнаят историята. Нашата цел е да подкрепим осъзнаването и да засилим любовта им към четенето. Децата влизат в роли на различните герои от историята, представят си, че са режисьори или журналисти. Такъв подход силно ангажира съзнанието им, потапя ги в историята и им помага да я разберат по-добре, да я почувстват. Това също е сугестопедичен курс и смятаме, че предлагаме нещо уникално.

Имаме и курс за предучилищна подготовка, където подготвяме децата за училище – развиват се логическото мислене, фината моторика на ръката, за да може да пише, учат азбуката и други важни умения, за да се справят с по-голяма лекота в първи клас. Помагаме, ако детето трябва да се подготвя за приемен изпит за първи клас. Наподобява училищна среда и  децата повече работят самостоятелно.

Имате инициативи, свързани с Валдорфската педагогика. Ще ни разкажете ли повече за тях?

Да, ние сме домакини на събития, водени от наши партньори валдорфски педагози.Те ни вдъхновяват да работим в тази посока. Организираме различни празници през годината, което идва от една от линиите на Вадорфската педагогика детето да се запознава с дневен, месечен и годишен ритъм на събития. Правим и ателиета, така че децата да имат възможност да се докоснат до този модел, дори и да не посещават Валдорфска специализирана детска градина.

И финално, ще ни подарите ли игра ?

Пчеличка

Кажи ми малка пчеличке,           (ръцете се поставят, като че ли държат светулка)
кажи ми малка душичке,             (ръцете се прибират към гърдите)
накъде си летяла                            (ръцете се кръстосват в китките и правят движения като на крила)
и какво си видяла?                        (пръстите са свити пред очите наподобявайки бинокъл)

Видях конче хвъркато,                 (пак летят)
видях рибка от злато,                   (дланите са една до друга правят движение на плуваща рибка)
а в гората накрая,                          (с едната ръка се сочи надалеч, другата е над очите, като че ли пази от слънцето)
къщичката на Зая!                        (дланите правят покривче)

С малко криво прозорче,           (двете ръце са пред лицето като наподобяват двете крила на прозореца)
с коминче и дворче,                     (ръцете образуват кръг като двор)
а в люлката близнаци,                (двете ръце са пред тялото и правят люлка)
с ей такива мустаци!                    (ръцете се поставят като мустаци)

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации