„Учител е детето“ – предприемиера на филм за Монтесори образованието на 5 юни

„Учител е детето“ – предприемиера на филм за Монтесори образованието на 5 юни

1907 година Мария Монтесори открива първата Къща за деца в Рим, където разработва нов метод на обучение. Нейната педагогика бързо става известна и продължава да се радва на силен интерес и днес.

2017 година френският режисьор Александър Муро пуска своя документален филм „Учител е детето„, за да покаже основните концепции на Монтесори педагогиката и по-специално как те се реализират в реалността на ежедневието.

Филмът вече е в България. Предпремиерната прожекция ще се състои на 5 юни, сряда, в 18:30 часа, в Културен център G8 на ул. „Уилям Гладстон“ в гр. София.

Самият режисьор открива Монтесори педагогиката като млад баща покрай израстването на своята дъщеря. Той решава да документира живота в класните стаи на деца от 3 до 6-годишна възраст в най-старата Монтесори детска градина във Франция. Александър е горещо посрещнат в изненадващо спокойна обстановка, пълна с цветя, плодове и Монтесори материали. Среща щастливи деца, които са свободни да се движат, да работят самостоятелно или в малки групи. Учителят наблюдава и ръководи много дискретно. Някои деца четат, други правят хляб, смеят се или почиват. Децата водят режисьора през цялата учебна година, помагайки му да разбере магията на тяхната автономност и самочувствие – семената на едно ново общество на мира и свободата, на което Мария Монтесори посвещава живота си.

Този филм вече е посрещнат с огромен интерес в страни като Португалия, Испания, Норвегия, Чехия, Гърция, където се разпространява и популяризира от националните Монтесори организации в сътрудничество с образователните институции в съответната държава.Той все още е в афиша на много киносалони.

Институт Монтесори България инициира разпространението на този изключително вдъхновяващ филм като част от дългосрочната програма на организацията за популяризиране на педагогическите принципи и практики, формулирани от д-р Мария Монтесори, развитието на Монтесори общността в България и подкрепа на родители и учители да развият знанията и уменията си да отговорят на нуждите на децата. 

Считаме, че филмът ще предизвика голям интерес сред учители, образователни експерти, родители и хора, припознали образованието като приоритет за бъдещото хармонично развитие на децата във възрастни. 

2 Коментари

 • Публикувано 03.06.2019
  Avatar

  Нина Босакова

  Здравейте, бих искала да запазя 2 билета за филма Учител е детето за сряда, 18,30ч в Г8. Как е възможно да го направя?
  Благодаря

 • Публикувано 03.06.2020
  Avatar

  Деница

  Само на тази дата и само в София ли ще се излъчва филмът?

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации