Хомеопатия – идеи за лятната аптечка

Хомеопатия – идеи за лятната аптечка

Като част от събитията от серията “Мини Академия за Родители” д-р Райна Томова представи общи тенденции, свързани със заболеваемостта или дискомфортните състояния, присъщи на лятото, което позволява даването на някои общи съвети.

Преди да тръгнете за лятната си почивка, независимо от Вашите особености, добре е да помислите за следните попълнения към аптечката:

Кокулин – за профилактика и овладяване на прилошаване при пътуване.

Belladonna 15 СН – при температура, възпалено гърло или слънчево изгаряне. При всички тези състояния се приемат по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-изразени са симптомите (в началото и на 15 мин.) При изгаряне и при възраст над 2,5 год. , върху зачервените участъци може да се използва Хомеоплазмин маз, която ще доведе до бързо облекчение и възстановяване на кожата. Тази маз е подходяща и при подсичане, охлузване, протъркване на определени участъци от кожата, но без нарушаване на нейната цялост (т.е. не е за приложение върху рани).

Ledum palustre 9 CH – 5 гранули на ден е подходяща профилактика на ухапванията от насекоми.

Apis mellifica 30 СН – при силна кожна реакция след ухапвания от комари. Дава се начесто, заедно с Ledum palustre (двете лекарства се редуват през 15-20 мин. за няколко приема и после през час до облекчаване). Apis mellifica 30 СН може да се приложи и при други видове алергични обриви, както и при оток след травма (напр. изкълчване), като в тези случаи се приемат се по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-изразени са оплакванията (вкл. и на всеки час или по-често).

Arnica monatana 9 CH – е приложим при всякакви травми. Приема се веднага след травмата – няколко пъти по 5 гранули през 10 мин., след което на всеки час по 5 гранули в първия ден. След това, ако е необходимо, за още няколко дни – 3-4 пъти по 5 гранули. Приложението на този медикамент намалява риска от кръвонасядане и ускорява възстановяването на тъканите.

Arnigel – гелче, приложимо при наранявания без нарушена цялост на кожата и при възраст над 1 год. Допълва ефекта на Arnica monatana.

Ipeca 9 СН – при упорито гадене и повръщане – по 5 гранули, според ритъма на оплакванията, вкл. и на всеки час ако е нужно. При трудно овладяване на оплакванията, може да се приложи и свещичка Вомитус хил.

Bapticia tinctoria 9 СН – при „чревен грип“, свързан с разстройство и температура. Приемат се по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-изразени са оплакванията (вкл. и на всеки час).

Arsenicum album 9 СН – при разстройство, когато се подозира консумация на престояла храна или храна от несигурен източник. Приемат се по 5 гранули след всяко диарично изхождане.

Podophyllum peltatum 9 CH – при т.нар. “диария на туриста”, свързана с комбинация от прегряване, немити ръце, прием на необичайна храна. Приемат се по 5 гранули след всяко диарично изхождане. Този медикамент е подходящ и при диария, свързана с никненето на зъбките.

Повръщането и разстройството при малки деца може да доведе до бързо обезводняване. Да се търси лекарска помощ!

За бърза реакция в тези ситуации, освен хомеопатичните продукти, имайте в себе си и следните медикаменти и добавки, които могат да ви бъдат от полза:

Хидрасек – за възрастни, детски или кърмачески – при разстройство.

Хидратин α – при повръщане и/или разстройство – това са прахчета за възстановяване на електролитния баланс (т.е. на загубените с повръщането или разстройството микроелементи).

Пробиотик (Био гая, Линекс или друг) – можете да започнете приема му няколко дни преди началото на почивката и да го продължите през цялото време, докато сте там, с цел намаляване на риска от чревни инфекции.

Противотемпературни лепенки Cool patch и съобразени с възрастта противотемпературни медикаменти (Панадол, Нурофен и др.)

Водоустойчиви лепенки за малките наранявания

Слънцезащитен продукт с достатъчно висок фактор (за децата задължително над 30).

Завършваме с пожелание, никой от гореизброените медикаменти да не се налага да бъде изваждан от аптечката.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации