Често задавани въпроси за кърменето

Често задавани въпроси за кърменето

Деси е майка на 2 деца – Кристиян и Боримир. Имала е много трудности с кърменето на първото си дете и е получила много грешни съвети. За щастие попада на информация за кърмене от Ла Лече Лига, поднесена с много уважение и разбиране към това, което преживява към онзи момент и това много ѝ помага. От 4г е член на Ла Лече Лига България и от година и половина е международно акредитиран Лидер – консултант по кърмене. Част е от група за подкрепа и информация за кърмене “Ла Лече Лига София”. На “Академия за родители” през февруари Деси отговори на Вашите въпроси за кърменето. Вижте някои от тях тук:

В: Мога ли да кърмя веднага след раждането?

О: Да, кърменето веднага след раждането е възможно и е един незабравим момент за майката.

В: Защо е важно ранното поставяне на гърда през първия час след раждане?

О: Тогава бебето има най-силен сукателен рефлекс, инстинктите му са много силни, гърдите на майката са все още спокойни и всичко това предразполага за едно успешно първо кърмене.

В: Мога ли да кърмя, ако родя със секцио?

О: Да, можете. Установено е, че упойката влияе върху сукателния рефлекс на бебето като го забавя, но организмът на бебето се прочиства от нея.

В: Как работи кърменето?

О: Майката и бебето имат нужда да са заедно отрано и често, за да установят задоволяваща връзка и  достатъчно количество кърма.

В: Какви са най-честите пози за кърмене?

О: Важно за всички пози е да знаете, че първо на Вас, като майки, трябва да Ви е удобно и да нагласите бебето по Вас.

В: Да даваме ли вода?

О: Кърмата съдържа 80-85% вода и ако бебето суче на поискване (8-12  пъти на ден) то си набавя всичко необходимо от кърмата.

В: Как да разбера дали е гладно?

О: Трябва да следите да има поне 10-12 хранения на денонощие. Обикновено въртене на главичка, сумтене, опитва се да си лапне ръцете са признаци, че е време бебето да се нахрани. Плачът е късен признак за глад.

В: Да кърмя ли нощем?

О: Бебетата имат физическа нужда от храна през нощта. Допълнителната порция мляко спомага за успокоение на никнещите зъбки и бебето заспива по-лесно.

В: Кога да захраним?

О: Около 6 навършени месеца. Трябва да се следи за готовност за захранване – да може да седи седнало самичко, да има дъвчещи движения, да има интерес към храната на възрастните.

За да видите различни пози за кърмене, както и отговори на още много Ваши въпроси, вижте цялата лекция на Деси тук.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации