Четенето помага на децата да станат по-умни

Четенето помага на децата да станат по-умни

Четете от ден първи на бебето. Дори и да не Ви разбира, то обожава да чува гласа Ви. Четенето се превръща в игра, чрез която изграждате силна емоционална връзка с него. Самото четене е емоция. Освен думите, ние придаваме смисъл с интонацията, със силата на гласа, с паузите, които правим. Така естествено ние учим детето да изразява различни състояния, а в по-късна възраст да общува ефективно.

Към 6-тия месец бебето ще започне да разбира някои думички. Продължавайте да четете – избирайте книжки с хубави и изразителни картинки и повтарящи се фрази. Бебетата харесват и книжки,  с които могат да играят – да натискат копчета, за да се възпроизведе звук, да отворят прозорче и да видят какво се крие там, да дърпат, да пъхат и т.н. Те помагат на детето да усвоява езика и да предвижда какво ще се случи по-натам.

Само след няколко месеца може да видите как детето вече има любими книжки и настоява да му ги четете често. Когато кажете „книга“, „домат“, „котка“ може да ги покаже на картинката. Вероятно е и да правят първите си опити да повтарят някои думи и фрази. Когато детето прави първи опити да произнася думи, изречения, то стимулирайте го да участва в четенето. Те могат да довършват изречения, да добавят думи. Четете кратки стихотворения с рими. Децата ги запомнят бързо и лесно се научават да използват фразите в тях.

Четенето наистина е важно, защото много преди детето да може да изрече някои думи, то започва да ги разбира и да прави връзка с предметите или действията, които те обозначават. Книжките въвеждат думи и фрази, които не непременно ги има в ежедневието на детето – например слон, лодка, динозавър. С колкото повече думи детето се запознава до втората си годишнина, толкова повече разбира околните и толкова по-бързо се развиват говорните му умения. Интензивното натрупване на речник чрез четенето помага на децата да се справят по-добре в училище, защото разбират смисъла на това, което четат и им говорят. Деца с по-неразвит речник се учат да четат механично, но се затрудняват при извеждане на смисъла на текста.

Когато четете редовно на детето, Вие по естествен начин събуждате любовта към книгите и ученето. Създавате навици за слушане. Да, в началото книгите ще бъдат обект на късане и дъвкане, но това ще се промени и скоро  детето само ще Ви поднася книжката, която иска да му четете.

Четете живо, с изразителен глас, предавайте някои от движенията, ако е възможно покажете това, което е описано. Ако в книгата се говори за портокал, покажете го не само на картинката. Дайте му да го докосне, да го помирише. Ако главният герой е мелничар, дайте на детето да поиграе с брашно. Детето играе разработи за Вас специална поредица „Как да играем с тази приказка…„, където може да намерите много идеи за игри с най-популярните истории за деца.

Намирайте повод да четете всеки ден. По-малките деца може и да не показват силен интерес към книжките, но без да ги принуждавате, намерете начин да им почетете или да им разкажете история. Бъдете търпеливи. Постепенно детето ще започне да харесва четенето.

Някои  деца седят притихнали да чуят историята, други се движат активно, докато Вие четете. Не се притеснявайте. Особено за деца между 1-2 години, седенето на едно място е много предизвикателно. Фактът, че детето се движи, не значи, че не слуша. Викайте го да види картинките или да се включи в приказката – например да помогне на вълка да издуха къщичката на прасенцето. Реакцията му ще Ви покаже доколко следи историята. Постепенно детето ще започне да се сгушва до Вас, за да се „гмурнете“ в историята.

Дръжте книжките на нивото на детето. Наистина това е доста предизвикателно за децата до 2 години, защото късат и мачкат книгите, разхвърлят ги, ходят и пълзят по тях, но ако изберете книжки с твърди страници от дебел картон, те ще са по-устойчиви на тези атаки. Ползата книжките да са достъпни за детето е, че по-всяко време може само да отиде и да ги разглежда, да има досег с тях, та дори и да реши да строи кула. Скоро, много скоро, книжките ще станат ценни за него и вниманието му ще е насочено към историята, а не към шума от късането на хартия.

Приятно четене!

Виж още

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации