Чувството за хумор се възпитава

Чувството за хумор се възпитава

Чувството за хумор не е даденост, то се възпитава

Да, това наистина е факт – чувството за хумор не е даденост, то се възпитава. И си струва да се инвестира в това, защото хората с чувство за хумор са по-гъвкави и по-позитивни в живота си, по-леко общуват, бързо установяват контакти и определено имат по-високо самочувствие. Доказано е, че който се смее повече, се радва на по-добро здраве и по-малко стрес.

Има проучвания, според които хуморът допринася за развитие на мисленето и ученето при децата. Оказва се, че децата много по-лесно запомнят думи при емоционално преживени приказки и залъгалки, по които са задавани въпроси, които са предизвикали смях и възпроизвеждане на движения.

Доброто чувство за хумор е богатство, на което децата могат да разчитат през целия си живот, защото то им помага да виждат нещата от различни гледни точки, да отчитат по-дълбок и двойнствен смисъл в казаното, да виждат отвъд очевидното, да са спонтанни, да се справят по-добре с трудни и конфликтни ситуации, да се адаптират по-лесно в непозната среда и най-вече да се наслаждават на живота.

Какво е смешно за децата?

От най-ранна възраст детето има способността да се смее, но това което е смешно за бебето не непременно е смешно за дете в предучилищна възраст. Възрастният е ролеви модел на детето при развитието на чувството за хумор. Вашите реакции, смях, импровизации и истории, обръщането на сериозни ситуации в забавни са ценен ориентир за детето какво и кога е смешно. Играйте и наблюдавайте какво забавлява детето Ви и бъдете спонтанни. В това е силата на шегата. Всяка една забавна ситуация помага на детето да развие усет към смешното.

Бебетата

Бебетата не разбират естеството на хумора, но различават безпогрешно, когато им се усмихвате и излъчвате щастие. Когато им правите смешни физиономии или издавате забавни звуци и след това се смеете с глас, е вероятно бебето да усети радостта, която изразявате и дори да направи опит да отговори с усмивка. Споделеният смях Ви помага да изградите силна емоционална връзка с детето. Лесно ще предизвикате усмивка с нежно гъделичкане, като правите „брр“ по коремчето на бебето или го целувате по пръстчетата.

Към 7 месец бебета се смеят повече на спонтанни и неочаквани стимули, отколкото на познати и повтарящи се действия. Харесва им играта на „Ку- ку!“.

Между 9-15 месец бебета се забавляват да виждат, нещо, което не е в обичайния си ред – примерно да опитвате да си сложите техния памперс на главата или пък да се опитате да обуете техните ританки, разбира се, гарнирайки изпълнението с много експресивни действия и звуци.  Смело имитирайте походка на някое животно: пате или маймунка, говорете или пейте с променен глас – всичко, от което грейва усмивка на лицето на малкото е подходящо. Тук се поставят основите на чувството за хумор.

От 1 до 3 години

В тази възраст децата вече знаят, че някои действия целят да предизвикат смях. Това, което забавлява малчуганите в тази възраст е елементът на изненадата, без разбира се да ги стряскате. Може да ги видите да се заливат от смях докато играете на криеница, като ги погъделичкате неочаквано, като ги увлечете в бой с възглавници (съобразявайки силата на ударите с крехката им физика, разбира се!!!), като играете на гоненица и т.н.

Промяната на познати неща също допринася за смеха им – докато детето стои пред Вас, направете се, че не го виждате и започнете да го търсите като надничате под дивана, въртите се в кръг, търсите го по шкафовете и т.н. Докато се храните, се направете, че не може да уцелите чинията и загребвате супата отстрани. А какво ще кажете, ако изведнъж познатите му предмети започнат да звучат по различен начин?

Ще забележите, че ако се престорите на детето си, имитирате го и издавате същите звуци, движите се по същия начин и действате като него, това ще предизвика страхотно забавление.

Да си сложите червен палячовски нос или кофа на главата и да правите странни движения, докато издавате забавни звуци, също ще предизвика гърлен смях. Или пък да се чукнете с възглавница по главата и да се направите, че падате. Всичко е във Вашата фантазия!

Когато децата вече говорят уверено, смях може да предизивкате и като бъркате преднамерено песничките, които то познава. Примерно: „Чело коте, чело коте, чело коте … мишки“. Скоропоговорките също стават интересни и забавни за децата.

В тази възраст децата също ще правят опити да Ви забавляват като правят необичайни движения и муцки, целенасочено допускат грешки по време на игра, рисуват смешни картини, опитват се да Ви заблудят, че искат нещо, слагат си Ваши дрехи и обувки и т.н. Окуражавайте детето в неговите опити и дори и да не чувствате естествен повик за смях, засмейте се, забавлявайте се заедно с него. Бъдете готови и търпеливи, защото е вероятно детето да повтори шегата многократно, очаквайки същата реакция от Вас.

От 3 до 5 години

Хуморът в тази възраст се усложнява. Децата се забавляват на смешни истории и приказки, на недоразумения, на костюми, които не са на място (примерно твърде голяма/твърде тясна дреха или твърде големи обувки, неподходящо за сезона облекло и т.н.), на смешни танцувални движения, на небивалици, на преувеличения и т.н. Ако конят говори като крава, ако им покажете кола с квадратни колела,или се опитвате да се обадите по обувката и да си обуете шапката, малчуганите от тази възраст ще се залеят от смях.

Самите деца стават също все по-големи експерти в шегите, като често преминават някои граници. Ако детето използва обида или друга неподходяща шега, не се смейте и спокойно обяснете защо това не е смешно. Също така не се учудвайте, ако след изявлението: „Ще ти кажа шега.“ последва просто изречение като : „Филията с масло може да говори.“. Разбирането за смешно в тази възраст може да е изреждане на нелепи факти, герои и т.н.

От 5-7 години

Децата в тази възраст се забавляват с игра на думи, шеги, анекдоти, които обичат да запомнят и преразказват, познати истории, римувани стихчета и т.н.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации