Шарен ден в  център „Шарено детство“

Шарен ден в център „Шарено детство“

В София, ж.к. Младост, в блок 47А се е сгушил център „Шарено детство“ – място за усмивки и игри, мечтатели и творци. Центърът е основан от Валерия Милчева и Магдалена Данаилова- две прекрасни дами, които по образование са психолози и специалисти по ранно детско развитие. Срещаме се с Валерия, която да ни отвори по-широко вратите на „Шарено детство“, за да разберем повече за дейностите, които предлагат.

Как възникна идеята за центъра? С какво е различен?

Идеята възникна след като обединихме две мечти, добавихме търпение и много любов към децата и тяхната непринуденост, а накрая украсихме с много цветове и желание да откриваме нови неща. След това се роди и „Шарено детство“. Искахме да създадем място, където да има спонтанност и всеки да се чувства свободен да бъде себе си. Място, където всеки- и дете, и родител, да бъде откровен и да се чувства уютно. Не знам дали „Шарено детство“ е различен център. За хората може  да е поредният. За нас сбъдва мечти, показва как с труд и постоянство всичко се постига.

Какви услуги предлагате за деца във възрастта 0-5? 

С всяка дейност, която имаме се стараем максимално да отключим детския потенциал, да намерим силните страни на всяко дете и чрез тях да го подкрепим в това да се развива.

Работим по австралийска система за ранно детско развитие – „Киндиру“. Това е програмата, подходяща за бебета от 6 седмица до деца до 5 години. Тя е научно обоснована сензорно-моторна-перцептуална програма и представлява система от занимания и игри, които подпомагат интелектуалното, емоционалното и физическото развитие на бебетата и децата. Програмата е съобразена с възрастовите потребности на детето. В тези групи децата са винаги придружавани от своите родители, не само, за да ги подкрепят и да играят заедно, а и за да черпят идеи и да повтарят игрите и вкъщи.

Като център за ранно детско развитие и психологическо консултиране ние, разбира се, предлагаме и психологически консултации. Извършваме индивидуални сесии с деца с различни особености. Работи се основно по заявка на техните родители. Част от посетителите са деца с нарушения в развитието. Други пък са  деца с проблемно поведение. Работя за преодоляване на  детски страхове и справяне с различни трудни ситуации като развод или загуба на близък, трудности при отделяне и други. Постоянно включвам родителите в работа. Опитът ми показва, че когато сме един екип с тях, нещата се случват по-бързо.

Провеждате и арт-ателиета и групи за игри. Какво се случва в тях?

Арт ателиетата са забавни, креативни и експериментаторски. Не е важно да се получи нещо перфектно накрая, важен е самият процес. А когато децата влязат в „Шарено детство“, те много бързо започват да се чувстват като у дома си. Работи се с различни материали – рисуваме с пяна за бръснене, ориз, сол. Мажем с четки, пръсти, цветя … и крака. Цапаме се, но после си и чистим. Разговаряме и учим, докато творим. Помагаме си и си даваме идеи.

Групите за игра стартирахме с идеята да подпомогнат децата в адаптацията им в детската градина. Често имам заявки как децата трудно се разделят с мама и много плачат в детската градина. Това е пространство за максимум 7-8 деца. Родителите са добре дошли, но предпочитаме те да са пасивни. Целта е децата да усетят, че без мама, тате, баба или дядо също е забавно и безопасно. А иначе играем, общуваме, редуваме се, споделяме едни с други, танцуваме и свирим.

Имате ли занимания и за деца над 5 години?

Планираме и дейности за деца над 5 години. На път сме да стартираме ателие за социални умения за деца с нарушения в развитието. Там децата ще се учат да споделят общо пространство и да си взаимодействат, да се редуват и как да реагират в различни ситуации, в моменти на силен афект и фрустрация.

Мислим и за децата, които трудно изграждат приятелства, по-неуверени и притеснителни са и са на възраст между 5 и 8 години. Като психолог, знам, че когато децата се чувстват добре и постиженията им са по-добри. С напредването на технологиите и електронните игри обаче, някак забравяме да общуваме и да се подкрепяме, да бъдем приятели и да споделяме преживявания.

Как децата говорят/ реагират на заниманията с Вас?

Децата винаги реагират искрено и непринудено. Всяко дете общува по различен начин, по неговия си начин. Някои с усмивка, други с жест, трети с думи, но винаги на езика на чувствата. По време на заниманията в „Шарено детство“ те са себе си, свободни са да бъдат щастливи, ядосани, любопитни…

За какво родителите може да разчитат на Вас? Какъв е подходът Ви при работа с тях?

Стремим се максимално да си партнираме с родителите. Важно е те да бъдат част от процеса, за да може напредъкът да е по-осезаем и да се усеща, не само при нас в „Шарено детство“. Смятам, че имаме индивидуален подход към всеки, даваме нужното пространство, споделяме, изслушваме, планираме, подкрепяме, но и изискваме. Имам богат опит и широк обсег на професионална компетенция, добри връзки с други специалисти, при нужда пренасочвам. Знам докъде са възможности ми и винаги съм искрена.

Какво ще посъветвате родителите за играта с децата 0-3 и 3-5?

Общувайте с децата си! Разказвайте им, изслушвайте ги. Независимо колко големи са децата Ви, играйте с тях повече и не ги оставяйте пред екрана много дълго време. В днешния забързан и модерен свят не е много лесно за жалост, но всъщност от опита ние виждаме колко децата се впечатляват от по-простичките неща.

Родителите с деца от 0 до 3 години ще посъветвам да им говорят и разказват. Бебета обожават да чуват гласа на родителите си и да срещат погледите им. Играйте на криеница или ку-ку. Ползвайте сапунени балони и ги оставяйте да се движат – да пълзят, да се катерят, да скачат, да танцуват. Пускайте си музика и просто танцувайте. Това е незабравимо споделено време, докато и вие, и децата разтоварвате.

Във възрастта от 3 до 5 години е много важно да развивате въображението на децата си, измисляйте си всякакви въображаеми предмети и играйте с тях. Не се фокусирайте върху трупането на познавателни умения, те се случват естествено и между другото. Измисляйте си истории, правете се на супер герои. Не подценявайте децата си, а ги окуражавайте.

Ще ни подарите ли игра?

Подарявам Ви играта „С парашут“.*Това е много любимо … нещо. Настанете се удобно под него, а ние ще го веем нагоре-надолу. Изберете си цвят и го докоснете .. с лява ръка, сега с десен крак, а можете ли с нос?
Децата на всички възрасти обожават парашута. Като го видят бързо се мушват под него и го гледат как се отдалечава и приближава, докосват го с различни части на тялото, избират си цвят … А може и върху него, да скачаме, да танцуваме или просто всички заедно да го веем. С бебета пък играем на Ку-ку или „няма ме – ето ме“.

Всъщност с парашута може да се играем на какво ли не … той е извор на игри и е шарен. С него може да се измислят още много игри. Той е чудесен и за релаксация, след някоя по подвижна игра, помага и за развитие на различни умения. Може да се комбинира с балони, музика и винаги с малко въображение. А вкъщи можете да пробвате да си измайсторите един … Трябва Ви само малко пи ефирен светъл плат, малко бои и започвате … направете го с отпечатъци от пръсти, крака или рисувайте с четка и сте готови за игра.

*бел.ред. Парашутът е голямо кръгло парче плат, което може да е разделено на много цветни сектори.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации