Що е то игра наужким?

Що е то игра наужким?

Творческа игра, измислица, ролева игра, игра на въображението … с всички тези имена можем да кръстим играта наужким. Но както и да я наречем, тя си остава едно от любимите занимания за малчуганите. Това дали дете ще хване банан и ще се престори, че това е телефон или ще грабне червена покривка и ще се престори на супермен, зависи само от възрастта.

Малките деца се учат през въображението и правенето на различни неща. Те използват обекти, за да възпроизведат нещо познато, нещо преживяно. И докато те дават живот, смисъл и движение на различни вещи, развиват много ключови умения.

Социални и емоционални умения – разигравайки някоя сценка, детето развива умения за това как да се държи в определени ситуации, експериментира и проверява дали стратегиите му са правилни. Много често виждаме малки момиченца да играят на принцеси или момчета на супергерои, но това не е само разиграване на любимо детско филмче – по този начин децата се учат на спазват ред, да се изслушват, да защитават позицията си, да споделят отговорности, развиват и умения за решаване на проблеми. Всъщност, когато детето играе роля, то се учи да „влиза в обувките на друг“, а това му помага да развива емпатия. Напълно е нормално по-малките деца да виждат само през собствения си поглед, но играейки игри наужким с други деца, по-лесно започват да разбират чувствата на другите. И не само това, докато детето успява да бъде всичко, което може да си представи, то изгражда по-голямо самочувствие.

Езикови умения – докато децата играят наужким едно с друго или с играчките си, те използват много фрази, които са чули от родителите си, филмчето, съседа, продавачката в магазина … може би дори бихте се учудили колко богат речник имат. Всъщност, бихте се учудили колко реплики, чувайки собствените си реплики по време на една такава игра с детето си. Играта на ужким помага на децата да разберат силата на думите.

Умения за мислене – играта наужким предлага на децата огромно разнообразие от проблемни ситуации за разрешаване. Независимо дали това са две деца, които искат да играят една и съща роля или просто търсене на подходящите материали и атрибути, за да могат да я изиграят, децата преминават през много важни когнитивни процеси, които ще са им полезни всеки ден.

Още от 11 месечна възраст, децата развиват умения да играят наужким. Тогава те повтарят някои от ежедневните ситуации, инициират случването им и това ги забавлява. До 2 годишна възраст е нормално децата да не успяват сами да измислят сценарий, въпреки това те пресъздават преживяното. Тогава може да се правят, че говорят по телефона, че пият или ядат. Постепенно ситуациите се увеличават и детето добива умения да използва сходни по форма и цвят заместващи предмети. След третата си годинка, детето вече разиграва сложни сценарии, като включва различни герои, дори може да се появят и вълшебни предмети.

Важно е да подхранвате въображението на децата си. За да се развива креативността, можете да определите място вкъщи, където да слагате стари дрехи, телефони, готварски пособия, стари чаршафи … нека те са достъпни за малчуганите Ви, за да могат, когато поискат да развихрят въображението си, а защо не и да Ви включат в следващата си игра.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации