Щуро навлизане в науката, интервю с Nutty Scientists България

Щуро навлизане в науката, интервю с Nutty Scientists България

Все повече се говори за нуждата отрано да се запали любопитството на децата към науката. Децата естествено експириментират, задават си въпроси и търсят отговори за заобикалящия ги свят. И ако правилно насочим тази енергия, ще събудим у тях заряд, който да подклажда жаждата им за знания през целия живот.

Има различни подходи за въвеждането на децата в науката. Вече сме писали за STEM обучението, а сега тръгваме с отворени сетива към срещата ни с Nutty Scientists  или казано другояче Щурите учени  – организация, посветила се на научните занимания с деца от 4 до 16 години, за да разберем повече за техния подход и методика.

Какво представлява метода „Nutty Scientists“? (Щури учени)

Всички знаем, че децата обичат повече да се забавляват, отколкото да учат. Както е казал КонфуцийКазаха ми и забравих, видях и разбрах, направих го и го запомних„. С нас децата учат, забавлявайки се. Nutty Scientists е чудесен начин да се стимулира изучаването на науката. Програмите и методологията ни обхващат много области на научното познание. Ние преподаваме научни понятия по начин, по който децата разбират и запомнят видяното- чрез игрите или опитите, в които те участват. Целта ни е по този начин да събудим любопитството и въображението им и жаждата им за знания. Никой по света не преподава като нас- нашите представления и работилници са балансирана съвкупност от умения, изкуство и математика.

Как възниква методът и какви цели си поставя програмата?

От 1996г. насам, мисията на  Nutty ScientistsTM  е да предизвика любопитството и въображението на децата, докато опитват науката с ръцете си . Това взаимодействие стимулира интереса на децата към науката и околната среда, така че да разберат връзката ни със света около нас.

Използват се следните методи: Системата от въпроси на Плонски (Plonsky Question System®) и Тоталния физически отговор (Total Physical Response).

Системата от въпроси на Плонски е учебен метод, специално предназначен за преподаване на малки, средни и големи групи. Той е създаден от Майк Плонски, професор по природни науки, социални науки и език. Плонски освен това е актьор. Неговият опит с Nutty ScientistsTM през 1998 и 1999 г. му разкрива необходимостта от създаване на нова система за взаимодействие с аудиторията чрез поддържане на непрекъснат контакт между водещия  на заниманието и публиката. Той окуражава участието, преобразува монолога в диалог, като това се следи от водещия, следи нивото на трудност лесно и бързо, премахва дискомфорта от предоставяне на абсурдни отговори, минимизира риска от неловкото положение за отговарящия при даден грешен отговор, улеснява ученето.

Тоталният физически отговор е метод, използван досега за преподаване на езици. Разработен е от Джеймс Дж. Ашър от Държавния университет в Сан Хосе. Nutty ScientistsTM е пионер в прилагането на този успешен метод към обучението в наука.  Той обхваща включването на физическо движение в  учебния процес, което помага на учениците да подобрят паметта си, да се увличат в случващото се и да участват повече.

Кои са лицата зад програмата в България?

Нашият екип е  малък и обединен около идеята и методологията на Nutty Scientsits за едно по -иновативно и ефективно обучение.

Всеки от нас до момента се е развивал в различни области- било то на ръководна позиция в голяма фирма или като служител в държавна институция, в малкия и среден бизнес. Част от екипа ни са студенти в НАТФИЗ, професионални аниматори от детски заведения. Екипът ни е симбиоза от хора на изкуството, забавлението и образованието- точно това, което представлява Nutty Scientist.

Хората, които се занимават с цялостната организация са  програмният директор Биляна Николаева- човек с над 10 годишен опит в продажбите в големи международни компании и маркетинг директора Десислава Илиева – също с над 10 годишен опит в управлението на хора и организирането на разнообразни тематични събития за деца.

С деца на каква възраст работите?

Програмите за интерактивно обучение на Nutty Scientists са разработени така, че позволяват обучение на деца от 4 годишна възраст- когато те неволно попиват поведението на околните и начина, по който функционира заобикалящият ги свят. Затова нашите представления и работилници са подходящи за деца от предучилищна възраст до 16 годишни.

По какви теми работите?

Сферите на знания на Nutty ScientistsTM  обхващат теми и за най-малките в предучилищна възраст -чрез стимулиране въображението и духа на децата, предизвикване на  любопитството им, създаване на среда, в която те са насърчени да участват, повишавайки тяхното самоуважение:

Науки /от 4 до 12 години  – пълна академична програма с научни опити: химически реакции, плътност, енергийни източници, усещания…

Здраве и сигурност /от 4 до 16 години/ – учебни работилници с важна социална стойност: здраве и хигиена, толерантност, предпазване от наркотици, важен растеж, сигурност на пътя

Околна среда /от 4 до 12 години/ – работилниците са насочени към обучение на децата какво е околен свят и как да се грижим за природата: рециклиране, използване на алтернативни енергии…

Хранене /от 4 до 16 години/ – академични работилници, насочени към изграждане на правилни хранителни навици: здравословна закуска, да се хранят чисто, предпазване от затлъстяване, анорексия и булимия…

Астрономия /от 4 до 16 години/ – възможно най-пълното обяснение, за да се разбере вселената: Слънчевата система, планетите…

Четенето е удоволствие /от 4 до 12 години/ – целта е да се окуражава желанието на учениците да четат, което ги доближава до библиотеките.

Какъв е Вашият подход за въвеждане на най-малките (4-6 годишните) в света на науката?

В крайна сметка,  за водещите учени на Nutty ScientistsTM е важно взаимодействието със децата.

Нашите инструктори  създават среда, в която диалогът, движението и приносът са норма и те карат групата да изследва непознатото, вместо да демонстрират своята ерудиция. Преди всичко, основната им цел е индивидуалният и груповият растеж.

Децата са изключително сензитивни както към думите, така и към интонацията и излъчването на възрастните. Ако само контролираме и манипулираме децата, те ни отвръщат със страх и провокация. Затова много важен и на първо място за нас е диалогът с децата.

Какви занимания предлагате за най-малките?

За най-малките предлагаме следните занимания:

     Знаете ли кои са Вашите усещания

Кръжок, в който децата се научават да разбират значението и силата на своите пет усещания: кои са трите части на ухото, къде в устата се усещат различните вкусове, защо ни е необходимо усещането за мирис, когато се храним…Децата разбират как чувството за миризма и чувството за допир се допълват, научават се да разпознават миризми, да откриват как усещането за допир ще им позволи да определят предмети, без дори да ги виждат.

Мехурчета

Защо мехурчетата на сапуна са винаги кръгли? Децата ще отговорят на този и други въпроси чрез дейности, в които те ще упражняват да разделят светлината и сръчно ще боравят с мехурчетата.

Екология: чудото на Природата

Дейност, при която децата се научават да определят какво е екосистема, кои животни са част от нея, циклите на живота и как да опазваме природата.

Здравословна закуска

Кръжок, чиято главна цел е да изгради у децата усещане за необходимост от закуска, да ги научи как да я приготвят по сигурен и забавен начин.

Важната паста за зъби

Дейността представя на учениците важна информация за техните зъби и най-важните аспекти за тяхното поддържане и съхранение: правилното хранене, ефектът от сладкишите и други опасни неща, хигиенни навици и др.

Фабрика на ароматите

Детето разбира как действа сапунът, че парфюмът се прави от естествени материали. И това са само част от нещата, които се научават в този кръжок. В нея младите учени ще направят свой собствен сапун.

Какви събития организирате?

Nutty Scientists може да бъде част от обучаващата Ви програма в детска градина, училище, занималня или лагер. Предлагаме научни представления като развлекателна услуга за партита за рождени дни.

Ето и форми на работа, които предлагаме:

Вътреучилищни дейности – работилници в час

Нашата учебна програма е съобразена със стандартите за наука от следващо поколение (СНСП), за да се подобрят научните знания на нашите ученици. Разбираме значението на това да има покритие между наученото в класната стая и това, което децата опитват, участвайки в нашите програми.

Програми след училище

Обучението по нашите програми е с висока стойност и насърчава активното участие на децата. Нашите Nutty ScientistsTM са специално обучени да забавляват и образоват едновременно.Нашите следучилищни програми можем да предложим в занимални след учебните часове или летни занимални.

Лагери

Съчетавайки забавлението с ученето, всеки лагер съдържа образователна тема, която ангажира децата денонощно. Чрез невероятни експерименти и забавни дейности децата ще научат за чудесата на космоса, ще открият тайните на медицината, ще изградят невероятни структури и много повече!

Специални събития: научни представления, лаборатории и пиеси

Предлагаме голямо разнообразие от научни програми и забавни пиеси. И двете са образователни и интерактивни дейности за деца. Също така създадохме невероятни и удивителни научни лаборатории за научни панаири, всякаква училищна дейност или тържество.

Кампании за осведомяване

В продължение на много години разработваме и планираме кампания, която се фокусира върху повишаването на осведомеността на децата относно важни здравни и екологични проблеми. Те помагат на децата да бъдат по-съзнателни и да оценяват околната среда и света, в който живеят: навици за хранене и хигиена, програма за борба с наркотиците, осведоменост за околната среда (спестяване на енергия или вода).

Къде може да се намери информация за предстоящи Ваши събития?

Актуална информация за предстоящи събития, както и новини може да намерите на  Фейсбук страница ни. Тук може да откриете снимки  и видеа и от минали събития. Разгледайте например от откриващото ни събитие и от последната ни активност на тема „Забавно рециклиране”, на която децата разбраха защо е необходимо да изхвърляме разделно отпадъците и в кой контейнер да изхвърлят различните отпадъци или материали

Сега работим усилено, за да зарадваме децата с нови знания и преживавания по повод най- очаквания празник за децата- 1ви юни!

Може да се свържете с нас  и чрез електронна ни поща: marketing.bg@nuttyscientists.com или на  на телефон +359 888 790 915 .

Ще ни споделите ли експеримент, който родителите може да приложат у дома?

Един от любимите ни, а и на децата, експерименти е този с вареното яйцето, което трябва да вкараме през тясно гърло в бутилка и след това да извадим. Този опит практически показва какво представлява вакуума, как горещият въздух увеличава налягането и яйцето влиза в бутилката, и как студеният въздух го намалява и яйцето излиза от бутилката. На фейсбук страницата ни може да откриете и други идеи.

[product id=“237842″]
[product id=“237973″]
[product id=“238903″]

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации