Игри в помощ при хранене

Игри в помощ при хранене

Има моменти, в които детето не иска да яде. Не иска дори да седне на масата. Или пък хапва малко, а след това се отказва. Има ли начин да го стимулираме да се храни? Може ли игрите да помогнат?

Определено игрите, закачките и позитивното отношение може да помогнат. Не са универсална рецепта, разбира се, но в огромна част от случаите помагат.

Бъдете спокойни. Често, притиснати от времето, се изнервяме, че детето не се храни. Нашата нервност се предава на него и нещата стават още по-сложни. Времето за хранене е време за споделяне, общуване и игри. Ако сте спокойни и позитивни, е по-вероятно и детето да реагира с удоволствие на храната.

Пейте песнички

Измисляйте си ги на момента, според храната, според реакцията на детето. Няма значение, каква ще е песничката. Няма да се явявате на конкурс. Важното е да увлечете детето в игра, при която ще иска да се храни.

Ето един пример:

Търси се мишле, за виличка/лъжичка с …. (храната: месце, картофче, рибка).

Бързай, бързай, мишенце, ще го хапне котката.

Лети, лети самолет

Това е стара, стара игра, с която са се разяждали поколения деца. Хванете прибора и с бръмчене нека да „полети“ към устата на детето. Усмихвайте се. И кажете: „Самолетът търси писта. Самолетът търси писта за кацане.“ Ако детето поеме играта, е вероятно да си отвори устата и да хапне хапката.

Затворени очи

Престорете се, че си затваряте очите. Поднесете храната към детето, но леко встрани от него. Целта е детето да започне да следи движението на лъжицата. Спрете и изчакайте реакция.  Вероятно е детето да се опита да „хване“ храната. Докато се „опитвате да уцелите“ устата на детето, говорете. „Не виждам, нищо не виждам. Къде ли ще отиде хапката? При детето или при котарака?“ или „Помогни, помогни, и храната ти хвани!„, „Дали ще мога да уцеля устенцата на детето!

Книжки

Книжките също може да помогнат. Изберете любимата му книжка и е вероятно да привлечете детето  да седне на масата. Докато четете, може да вмъквате: „А сега Мечо (или конкретния герой от приказката) каза, …. (името на детето) да яде!“ Хапвате и продължавате четенето.

Кукла

Мече, кукла, влакче. Нека и любимата играчка на детето присъства на масата със своя паничка и лъжичка. Вие хранете детето, а пък детето нека храни играчката. Или пък веднъж хранете детето, веднъж играчката. Важно е да се заиграете.

Нетрадиционни начини

Всичко може да се окаже решение, стига да е ново, интересно и забавно за детето в конкретния момент. Да прокарате вилицата през отвор на облегалката на стола, може да е силен катализатор на апетита. Друг начин е да си представите, че се криете зад нещо и там може да сте само Вие, детето и … хапката. Или пък да се престорите, че храната се крие, за да не я хване детето. Може да се крие под панички, чашки и т.н. Отваряйте ги една по една. На едно място ще има храна, на друго няма. В повечето случай децата много се забавляват и естествено приемат яденето.

И все пак, въпреки всичките Ви усилия, детето в този момент, може да не иска да яде. Дали защото храната не е вкусна или просто не е гладно. Вярваме, че не бива да има принуда и трябва да оставим детето само да прецени какво и колко да яде. Ако това е просто момент, няма страшно.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации