На 4 години: Игра на магазин

На 4 години: Игра на магазин

Тази игра е забавна, когато участват повече хора и e чудесна за семейно забавление, както вкъщи, така и навън.

С нея може да развиете въображението на децата, да подпомогнете умението им за броене. Освен това, чрез ролите на продавач и купувач, детето учи много за вежливостта, взаимоотношенията и общуването.

Напомняме, че целта на играта не е толкова детето да се научи да брои, колкото да се забавлявате и преживеете приятни мигове заедно.

Нека всеки от участниците да си направи магазин като събере вещи от дадена категория. Единият може да продава зеленчуците от кухнята, другият – книги, третият – играчки и т.н. Всеки от играчите трябва да постави цени на продуктите си. Използвайте цифри от 1 до 10. Препоръчваме цената да е изписана с цифра, а до нея съответния на цифрата брой точки.

Нарежете достатъчно пари от листчета. Парите също трябва са с цифрите от 1 до 10, защото децата не могат да смятат, правейки комбинация от 1, 2 и 5 като при истинските пари. Помагайте на детето да „плаща“ с парите, като броите заедно с него. Може да си измислите и нова валута – 1 мечок, 2 мечока, 3 мечока и т.н. и върху парите сложите печати със съответния брой мечоци.

Сега вече сте готови за игра. Последователно всеки от продавачите, минава и разглежда магазините на другите. За да е по-интригуваща играта, може всеки да предлага стоката си по интересен и артистичен начин, за да привлече повече клиенти. Даже преди да започнете играта, отделете време за красиво оформяне на витрината.

Стимулирайте детето да поздравява вежливо, да задава въпроси, да иска вежливо. Когато Вие пазарувате от детето, задавайте му въпроси за неговите стоки и искайте съвет какво ще Ви препоръча.

Когато се наситите да играете, пребройте печалбата от деня и се почерпете.

Разновидност на този вариант е игра на магазин навън по време на разходка. В този случай всеки може да събира интересни материали от природата и да ги предлага в своя магазин.

Полезно!!! Не е задължително да има цени и пари при тази игра. Това Вие решавате дали ще упражнявате броенето или не.  Може да се разплащате просто с по един кестен или орех или да направите бартер домат за книжка.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации