На 5 години: Космос

На 5 години: Космос

Космосът като тема е неизчерпаема и децата много се вдъхновяват да играят на космонавти, да пътешестват, да правят малки модели на слънчевата система. Харесва им да учат тови и вълнуващи неща.

1. Пътешествия

Отправете се на пътешествие като изберете планета от Слънчевата система. Научете интересни факти за планетата, преведете ги на езика на детето и използвайте някои от тях, за да си представите какво би било, ако в момента сте на тази планета. Какво е различното спрямо живота на земята? Как бихте ходили там? Къде се намира тази планета?

За целта може да Ви е много полезно приложението на Google –Небе, Онлайн библиотеката Космос за деца и възрастни, Астрономическият речник .

Направете си космически кораб – виж. т. 2 по-долу.

Шлем на космонавт може да стъкмите от кутия, облепена със спасително фолио. Достатъчно е да изрежете прозорец за лицето и да прикачите две-три антени за разкош.Скафандър  може да ушиете от сенник за кола или спасително фолио.  Всичко зависи от Вашето въображение. Ще се радваме да ни изпратите постиженията си, за да стигнат до по-голяма аудитория.

Представете си, че кацате на дадена планета и организирайте изследователска опознавателна мисия. Търсете интересни предмети или факти (във вид на картинки) за съответната планета, които може да са пръснати из стаята или заровени в пясъчник: буквата или буквите на планетата, коя поред е в слънчевата система, какъв цвят е, колко е голяма спрямо земята и др.

Още един забавен вариант е да си направите заедно модел на Луната в малка кутия с пясък и сребристи камъни или пък на Марс с червен пясък и червени камъни.  Лунните камъни може да направите от вестници и лепило и накрая ги оцветете със сива боя или ги загърнете с алуминиево фолио. Камъните от Марс оцветете в червено, завийте с червен плат или пък ги направете от червено тесто за игра, примесено с малко светещ червен прашец. Ако нямате червен пясък, използвайте червен пипер, а ако нямате бял пясък, използвайте сода за хляб, сол или захар. Моделите ще са прекрасни експонати от пътешествията на малкия астронафт.

Направете и обемен модел на планетата от тесто за игра или от кълба от вестници и бяла хартия накрая, която да оцветите в цвета на планетата. Готовата топка-планета, закачете да виси от тавана.

  • Към космоса може да полетите и с магнитния пъзел на Sepp Jeux „Направление космос“.

    Децата могат да подреждат уникални космически кораби на фона на гледки, развихрящи въображението на малките галактически изследователи. Частите могат да се слагат една върху друга така, че да образуват различни модели.

    Комплектът съдържа: метална кутия, 66 цветни магнитни части, 4 двустранно отпечатани цветни шаблона (210 х 170 мм), 6 двустранно отпечатани цветни карти с модели на космически кораби

    Поръчай тук

    Тези и други играчки може да поръчате в нашия магазин.

3. Космически кораб

Нека детето си  измисли и нарисува космически кораб. Още по-ефектно е, ако го построи от кашони и кутии и да го облепи със спасително фолио (продава се в спортните магазини). Ако има кораб от кашони, може да изрежете люк. Когато детето се качи на кораба, загасете лампата, за да стане тъмно като в космоса и през люка детето да наблюдава: светещи планети и звезди (продават се в книжарниците и детските магазини), светещи пръчки, топки, фенерчета и др. (намират се в магазините тип „за 1лв“, парти магазините и детските хипермаркети). С проектор/мултимедия може да прожектирате изображения на планети и звезди на стената, придружени с хубава музика. Така преживяването на детето ще е много живо и вълнуващо.

4. Съзвездия

4.1.Направете картонени подложки с  нарисувани върху тях някои от най-известните съзвездия. Пробийте дупки в съставляващите ги звезди. Целта е детето да очертае с конец съзвездието като следва контурите, които свързват звездите и прокарва конеца през дупките. Карти на съзвездия може да извадите оттук.

4.2.Когато децата имат вече понятие за съзвездия, им дайте малки звездички, с които те могат да направят апликации със свои собствени измислени съзвездия и да им дадат имена.

4.3. Връху единия край на руло от тоалетна хартия прикрепете алуминиево фолио, което надупчете с звездите от дадено съзвездие. Представете си, че това е магически телескоп, с който се наблюдават съзвездия. Направете 5-6 такива „телескопа“  различни съзвездия. Отделно пригответе карти със същите съзведия. Идеята на играта е детето да погледне в „телескопа“ и да открие съответната карта със същото съзвездие.

Ако загасите лампата може да осветите „телескопите“ с фенерче и на стената ще се проектират звездичките от съзведията.

5.  Семейство от извънземни

Нека всеки от семейството си намисли маска и костюм на извънземно. Осигурете картон, бои, ножици. Когато маските са готови, разкажете накратко от коя планета идвате и какво обичате да правите там, като се спуснете в спонтанна игра. Просто импровизирайте и се забавлявайте или пък оставете детето да предложи как да играете.

6. Живот на космонавт

Космонавтите са сериозно екипирани и се налага да извършват много дейности, затруднени от ръкавиците, шлемовете или безтегловността. Може малкият човек да се почувства като космонавт със следната игра. Представете си, че сте на Марс и там има интересни находки: стотинки, червени камъчета и др., които той/тя като млади изследователи трябва да съберат. На главите си имат шлемове /кутии или цилиндри с изрязани дупки за лицата/, а на ръцете скиорски ръкавици. Целта е да съберат колкото се може повече находки в една пластмасова чашка. За да е забавно, може да участват и другите членове на семейството. Печели този, който събере най-много находки за определено време. За да е успешно събирането, детето трябва да си измисли стратегия.

7. Слънчевата система

Изрежете кръгчета с различна големина. Това са планетите. Сега трябва детето да ги оцвети според техния цвят. Помогнете на детето да ги залепи върху къс черна хартия (продава се по книжарниците) като започнете от слънцето. Залепете надпис с името на всяка планета и добавете цифри, според реда на планетата след слънцето. Добавете и звезди.

Планетите може да изработите и от пластилин или глина и да си направите макет с помощта на дървени пръчки.

8. Летяща ракета

За целта Ви трябват две картонени чаши. На едната чаша направете четири малки разреза на кръст и опънете един ластик през четирите отвора. Върху тази чаша залепете нарисувана от детето ракета. Сложете едната чаша, обърната надолу и върху нея с лек натиск сложете тази с ластика. След като натиснете леко и освободите, ракетата трябва да отскочи.

IMG_4392 IMG_4396

Ако и Вие измислите интересни космически игри, не се колебайте да ни ги изпратите! Ще се радваме на снимки и видеа от всяка реализирана идея от предложените тук.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации