Новородено: Игра на обличанка

Новородено: Игра на обличанка

През първия месец често се налага смяната на пелени и преобличане. За родителя това е рутина, но всъщност е идеална възможност за игра. Превърнете преобличането в позитивно, приятно и забавно изживяване. Нека то е да е повод за много целувки, приятен масаж, закачки, песнички.

Предлагаме Ви стихотворения на  Стоян Чилингиров и на Дора Габе.  Може да си измислите собствена мелодия за стихотворенията и докато пеете да закачате нежно детето в съответствие с текста и да го целувате. Вярвайте това ще е повод за много радост и споделено щастие.

Докато обличате детето, му говорете – обяснявайте му какво правите и го подтиквайте да ви помага с: „Подай сега на мама крачето да обуем чорапчето„, „Подай на мама ръчичка да облечем тениската.“ Ще забележите, че новородените наистина се стараят и откликват на думите Ви. Опишете подробно с какво го обличате, какъв е цвета на дрехата, мека ли е материята и изобщо всичко, което Ви хрумне. По този начин доставяте истинско удоволствие на бебето, защото то обожава да чува гласа Ви, а освен това създавате силни емоционални връзки и апетит за учене.

Принципи за игра от раждането до навършване на една година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации