3 март- да запалим родолюбието с игри

3 март- да запалим родолюбието с игри

Честит празник! Нека да си пожелаем повече позитивизъм, удовлетвореност и гордост от всекидневния си принос към родината!

3-ти март е добър повод да предадетет на децата си частичка родолюбие. За малките деца не са необходими гръмки фрази, нито задълбочена разходка из историята. Важно е да говорите с любов и да предложите игри, с които ще научат повече затова кои са те.

Национално знаме

Започнете с оцветяване на знамето. Може да предложите играта и на деца 2+, а с по-големите да я усложните. Попитайте ги защо според тях са избрани точно тези цветове, ще е интересно да чуете отговорите им. Попитайте ги и какви други цветове биха избрали за националния флаг и защо. Обяснете простичко какво символизират отделните цветове. Покажете и други знамена от историята на българите.

Поканете детето да направи знаме и на семейството като помисли какво ще означават цветовете в него.

По подобен начин може да покажете и герба на страната и да поговорите за символите му.

Карта- пъзел

Изпринтете карта на България. Нарежете я на части и я подредете заедно с детето. За по-малките нека частите да са 3-4, а за по-големите 7-12. Може да следвате контура на отделните области и с по-големите деца да задълбочите разходката като покажете снимки от главните градове на областите и дори да чуете характерна за региона народна музика.

С децата 5+ дори може да залепите една карта на стената и да лепите върху нея снимки от градовете, паметници, характерни животни и растения, които се срещат в региона, народни носии и всичко, което за детето е интересно.

За да запазите интригата в детската игра, отделните снимки и забележителности, може детето да изравя от пясък като истински археолог или да ги намира в добре организирано от Вас търсене на съкровище, при което трябва да изпълнява различни задачи.

Строене на забележителности

Паметникът, който свързваме с 3-март, е паметникът на връх Шипка. Поканете детето да го направите от пластелин, хартия или конструктор. Това е добра отправна точка да разкажете простичко и за битката там. Ако на детето му хареса играта, изберете и друга забележителност, която да построите с подръчни материали.

Посещение на музей

Разходете се до детските центрове на Военноисторическия музей и на Национално историческия музей. Те предлагат различни ателиета, в които децата учат чрез преживяванеи се докосват до историята с множество игри.

Поглед назад в рода

Историята не е само в учебниците. Всеки род има скътана история за стари времена и събития. Разкажете я простичко на децата, покажете им артефакти: стара носия, предмети от стара къща, снимки. Родолюбието тръгва от семейството. Мотивирайте по-големите деца да интервюират бабите и дядовците: и за историята на рода, и за тяхното детство, и за техните родители и прародители… Запишете тези разкази, те са безценен източник на родова памет.

Готвене

Поканете детето да сготвите заедно типично за Вашия край ястие.

Къде живея?

Това е полезна игра, за да може детето да се ориентира къде живее в по-глобален контекст. Изрежете голям кръг за планетата земя. Изрежете континента Европа, държавата България и едно кръгче за града/селото, в което живеете. Оцветете ги заедно с детето и лепете всяка следваща част една върху друга. Последната трябва  да е снимка на Вашата къща/блок.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации