3 успокояващи техники чрез дишане

3 успокояващи техники чрез дишане

Може ли с техники за дишане да помогнете на детето да се успокои, концетрира или по-лесно да заспива? Дълбокото дишане дава сигнал на тялото да се отпусне и зарежда с позитивна енергия.

Чрез игра може да научете детето да диша. Това е инвестиция, която ще го въоръжи с умения бързо да намалява тревожността, да сваля психическото и физическо напрежение,  да се свърже със себе си, по-умело да се справя с емоциите си и да прочисти съзнанието си, за продължи напред. Може да започнете дори с най-малките – на 2 години. Kеобходимо Ви е само търпение и постоянство, но научите ли веднъж детето да се самооуспокоява чрез дишане, и да не сте с него, си гарантирате, че то е с една идея по-подготвено да се справя с трудни в емоционално отношение моменти.

Цвете и свещ

За да вдиша детето, го приканете да помирише въображаемо цвете (вдишва през носа), а за да издиша – да загаси въображаема свещичка (издишване през устата). Вдишването трябва да е дълбоко, а издишването по-продължително. Дишайте заедно с него, за да му покажете как става. Дишането се повтаря 4-5 пъти.

Същото дишане може да постигнете и като мотивирате детето да задвижи вятърно колело или да направи облак от сапунени балони. Важно е да обясните какво правите и каква е целта, за да може детето да възпроизведе дихателната техника, когато стимулите ги няма.

Когато детето е напрегнато или притеснено, изпитва разочарование или гняв, му припомнете: „Хайде да задвижим вятърното колело!“ или пък „Хайде да помиришем цветето и да изгасим свещта!“. Стресът и негативните емоции правят дишането ни накъсано, бързо, с кратки вдишвания и издишвания, а дълбокото дишане действа успокояващо, енергизира, прочиства мислите и дава на детето усещане за контрол над ситуацията, която преживява.

Съскаща гума

Ако децата са играли интензивно, задъхани са и са превъзбудени, а предстоят по-спокойни занимания или пък обяд, може да свалите адреналина с проста и забавна техника, при която децата ще се опитат да имитират съскането на продупчена гума. Трябва да вдишат дълбоко през носа, да задържат 1-2 секунди и издавайки съскащ звук през устата, да издишат възможно най-дълго.

С дишане към сън

Поканете детето да легне по гръб, да отпусне крачетата и ръцете, да вдиша дълбоко през носа, да задържи дъха 1-2 сек и да издиша дълго. За да му помогнете да се отпусне може и да го погалите по крачетата или ръчичките. Дишайте заедно с него, за да може да Ви следва. Повторете дишането 5-6 пъти. Скоро детето ще се успокои и сънят ще настъпи по-бързо от обичайното гонене из леглото или стаите, на което вероятно сте свикнали.

Тази техника – вдишване през носа, задържане от 1-2 сек, издишване, задържане още 1-2 сек и отново вдишване помага за концентрацията. Може да се използва и когато детето трябва да се справя с дадена учебна задача или да помисли върху нещо по-съсредоточено. Възползвайте се и Вие като възрастни – след това дишане, мозъкът Ви ще работи по-ясно и със сигурност ще вдигне завесата от някоя ценна идея.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации