5 игри с ксилофон

5 игри с ксилофон

Не е нужно да сте музикант, за да играете с музика.Музикалните инструменти са любими играчки на всички деца. Позволяват свободно творчество и децата винаги са запленени от мигновения ефект, който произвеждат. Затова и Ви предлагаме да поиграете с детето си на тема ксилофон.

Играйте с ксилофон дори с бебетата, като Вие произвеждайте различни звуци на инструмента. Когато детето вече може да седи, вземете го в скута си и сложете инструмента на крачетата на бебето. Сложете палките в ръцете му и му помогнете да удря по пластините.  Отделете време да послушате и майсторски изпълнения на този инструмент.

Цветно свирене с бебета

Набавете си карти с цветове, съответстващи на цветовете на пластините на ксилофона. Изтеглете карта, назовете цвета и намерете съотвестващата пластина върху ксилофона. Как звучи? Когато приключите с всички карти, може да тръгнете на разходка за цветове и звуци из къщи. Ако видите червена кутия, назовете цвета и попитайте детето коя пластинка е червена. Изчакайте няколко секунди и я посочете. А сега въпроизведете звука.

Тази игра може да играете с деца на 10+ месеца, като с времето насърчавайте детето да участва по-активно и самостоятелно.

Музикални партитури

 

На картончета нарисувайте една редица с кръгчета. Всяко от кръгчетата оцветете с цвят съответстващ на цвета на пластинките. Целта е детето да следи указанията от партитурата и да ги изпълнява на ксилофона в реда и цвета, указан на картончето.

Може да създадете партитури като следвате определен модел. Примерно, едното картонче нека следва поредността на пластинките от ляво надясно, а друго картонче – от дясно наляво. Или използвайте схеми, с която детето да упражнява броенето: едно кръгче в жълто, две кръгчета в червено, три кръгчета в синьо и т.н.. Или кръгчетата да се редуват две по две в различен цвят и т.н.

Играта е подходяща за деца 2+ години. Покажете първоначално какви са правилата. Ако детето се затруднява, не го критикувайте, подкрепете го и го окуражавайте. Ако усетите дискомфорт, не настоявайте и оставете детето свободно да свири на ксилофона.

За лесно съхранение съберете картончетата и да защипете с щипка. Подредете ги до ксилофона. Това е начин детето и само да играе с тях, когато поиска.

Движение и звук

Изберете три пластини от ксилофона, чийто звук се различава лесно. Всеки от звуците свържете с движение: размахване на ръце, скачане, тичане, ходене, пълзене и т.н. Вие изберете движенията според Вашето дете. Дайте указания на детето, че когато чуе съответния звук, трябва да изпълни движението.

Ксилофон от бурканчета

Набавете си 8 бурканчета в еднакъв размер. Подрете ги в редица и във всяко едно от тях налейте вода, като в първото налейте най-малко, в следващото повече и така до последното, което е най-пълно. С помощта на водни боички, нека детето да оцвети водата в бурканчетата според цвета на пластинките на истинския ксилофон. Сега идва ред на изследователската мисия. Детето може да сравнява звука от всяка пластина на ксилофона със съответствощо му бурканче. Или да изсвири нещо на бурканчетата и да го повтори на ксилофона. Или да ги смеси като звучене в една композиция. Или… тук всичко зависи от фантазията и въпросите на детето.

Това е чудесна изследователска мисия за деца на възраст 4+ години. Може да допълните играта като създадете ксилофон и от други материали: бутилки, чаши и т.н.

Как би звучал…?

С помощта на ксилофона може да навлезете и в ролята на музикален режисьор. Направете си картончета с животни: мечка, вълк, пчела, пеперуда, заек  и т.н. Поканете детето да изтегли карта и да потърси как да озвучи животното чрез ксилофона. Освен избор на съответния нисък или висок тон, детето може да придаде живот на картата и чрез ритъм- примерно озвучаването на мечката ще е по-бавно и отмерено с паузи, а на зайчето бързо и ритмично.

Играта е подходяща за деца 5+ години. Може да я обогатите като стимулирате детето да си избере 2-3 героя и да разкаже приказка с тях, като използва и озвучението.

Отделете време да послушате и майсторски изпълнения на този инструмент.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации