Това са игри, познати на децата по цял свят. Може да ги използвате като парти игри или да я играете с децата от приятелската група за разходка.

Как да си направите парашут?

„Парашутът“ всъщност е голям кръг, направен от лек найлонов плат. Може  да си купите готов или да си го направите у дома като използвате стари чаршафи и цветни парчета плат. Единият вариант е да изрежете кръг от цял чаршаф, да разграфите кръга на части и всяка част на оцветите с различна текстилна боя. Другият вариант е да скроите от платове от различен цвят триъгълни парчета, които накрая да съшиете в голям кръг. Диаметърът на кръга трябва да е около 1,5-2 метра.

parachute-790652_640

Вълни

Нека всички играчи се разположат по краищата на кръга. Целта е да задвижите парашута нагоре и надолу. За да е предизвикателна задачата, в началото нека движенията да са бавни и плавни и постепенно да се забързват. Децата са много впечатлени от движението на парашута и участват с удоволствие в играта, която пък от своя страна е полезна за развитието и на грубата моторика, чувството за ритъм и съгласуване с останалите играчи. Може дори да разказвате история за капитан на кораб, който тръгва на пътешествие в спокойно море и изведнъж попада в буря.

Играта е подходяща за деца 2+ години. За най-малките е добре да участват и възрастни в раздвижването на парашута. Не се учудвайте, ако децата предпочитат да се шмугнат под него – явно това им е по-интересно.

Към по-големите деца 4+години може да отправите предизвикателството да се опитат да „качат“парашута възможно най-високо. Това изисква много добра координация между всикчи играчи, тъй като трябва да преценят кога да пристъпят към центъра на кръга, така че вдигнат височината на парашута.

Скачащи балони

Сложете върху парашута два-три балона. При движение на парашута нагоре и надолу балоните започват да подскачат. Целта е играчите да се движат така, че балоните да останат възможно най-дълго върху парашута.

За децата 2+ ще е забавно да наблюдават подскачащите балони, но вероятно ще им е трудно да ги задържат дълго върху парашута. Добре е да участват и възрастни.

По-големите деца 4-5+ може да поканите да участват в състезателна игра, при която ги разделяте на два отбора като мислено прокарате линия през кръга. Всеки отбор започва играта с три балона. На единия отбор балоните са например червени, а на другия зелени. Целта е всеки отбор да запази своите балони възможно най-дълго върху парашута и съответно да „изгони“ балоните“ на другия отбор. Печели отборът, който остане с последен балон върху парашута. Освен с балони, може да се играе и с кухнески гъби за миене на съдове.

Алтернативен начин на игра е като пробиете дупка в средата на парашута. Всеки отбор играе с една топка. Целта е всеки отбор да прокара своята топка през дупката и да попречи да мине топката на противниковия отбор. Мине ли топката през дупката, съответния отбор печели точка.

Цветове

Всички да скочат….

Ако Вашият парашут е разделен на цветове, то може да го използвате и за да усъвършенствате най-малките в разпознаването им. Нека всички деца да се наредят около кръга. Започнете да пляскате с ръце и да броите до 10. Докато броите децата обикалят около кръга. Когато кажете „десет“, силно извикайте цвят от кръга. Всички деца трябва да се съберат там.

Цветни торбички с пясък

Алтернативен начин на игра е да приготвите предварително малки торбички, ушити със съответните цветове от парашута. Напълнете ги с пясък. Разстелете парашута на равна повърхност у дома или на полянка навън. на известно разстояние, примерно 3 крачки от парашута, поставете кошница, в която да сложите всичките торбички. Целта е децата да си вземат торбичка и с тичане да стигнат до кръга, където трябва да поставят торбичката в съответния сектор според цвета.

Скочи в цвета

Още един вариант за най-малките е да играете на старата и изпитана игра на столове, но с парашута. Спомняте си, нали? Столовете са с един по-малко от играчите, те тичат покрай тях и при дадена команда, всеки трябва да си намери място. Един, разбира се, остава без стол. Тъй като най-малките не обичат да остават извън играта, то същата игра, но с помощта на парашут, решава този проблем. Набавете си цветни лентички, повтарящи цветовете на парашута. На всяко дете завържете лентичка на ръката, но така че да е сигурно, че за всяко дете ще има място на парашута. Започнете да пеете, а децата нека тичат покрай парашута. В един момент кажете „Стоп“  всяко дете трябва да открие свободен сектор от парашута, съответстващ на лентичката на ръката му, където да застане. Повторете играта още 2-3 пъти и след това сменете лентичките на ръцете с други цветове.

Не пускай парашута

На по-големите деца предложете следната игра. Всеки играч се държи за определен сектор от парашута. Едно от децата е лидер и следи играта отвън. Децата започват да правят вълни с парашута, а лидерът в даден момент извиква цвят. Всички играчи, които се държат за този цвят трябва бързо да се шмугнат под парашута, а останалите да се преразпределят така, че парашутът да не падне. За да е по-интересно, лидерът може да извиква и два цвята.

Котка и мишка

Под парашута сложете една кухненска гъба. Това е сиренцето. Назначете две или три мишлета и една котка. Котката е под парашута и дебне за мишки. Мишките обикалят отвън и се опитват да вземат сиренцето, като издебнат най-подходящия момент да се шмугнат под парашута и след това да избягат. Котката ги дебне, за да ги хване. Играта е подходяща за деца 4+години. Предупредете ги да не се блъскат и да бъдат внимателни един към друг.

Алтернативен начин е мишката да е под парашута, а котката над него и да се опита да хване мишката. За да придобиете представа как се играе, може да видите видеото тук.

Разновидност за по-малките е като поставите кухненска гъба под парашута. Децата се редуват да се шмугват под парашута, да взимат гъбата и да излизат. След това се шмугват отново, оставят гъбата и излизат. Преминалото дете застава на парашута и влиза следващо.

Рисуване 

Разсетелете хубаво парашута, който в случая трябва да е от бял плат. Разположете бои за рисуване с ръце, които е добре да изсипете в по-големи контейнери. Раздайте и четки. Нека малчовците да рисуват наволя по парашута, а след това може да поиграете на вълни или на котка и мишка. Тъй като това е доста цапаща игра, е най-добре да се играе през лятото навън или в банята. Имайте предвид, че боите за рисуване с ръце се перат, но само докато не са изсъхнали, след това става невъзможно да ги отстраните от дрехите.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации