5 идеи за игра със светеща маса

5 идеи за игра със светеща маса

Светещите маси по естествен начин стимулират любопитството и креативността на децата като им дават нови перспективи за наблюдение и експерименти. Дори познати играчки, на фона на светлината на масата изглеждат и се усещат по различен начин. Чрез светещите маси може да се изследват цветовете, да се фокусира вниманието на детето върху малки детайли като структурата на листата от различни дървета, да се изследва сянката, да се развива фината моторика чрез различни игри за упражняване на писането и рисуването.  Светлината привлича вниманието на децата и ги увлича в концентрирана игра.

Какво представлява светещата маса?

снимка: „Пирон кидс“

Това е маса, чийто плот е осветен от мека и равномерна светлина. Може да си направите и самоделен модел от обикновена пластмасова кутия, която е бяла, с плътност на пластмасата, която пропуска светлина. Вътре в кутията сложете светодиоди или къмпинг фенерче. Ако светлината Ви се струва ярка – може да подплатите работната повърхност с оризова хартия. Разбира се, може и да си поръчате светеща маса, създадена от нашите партньори „Пирон кидс“.

Как може да се играе на светеща маса?

Цветни фигури

От цветни прозрачни папки изрежете геометрични фигури: кръг, квадрат, звезда, правоъгълник, триъгълник и т.н. Направете ги с различна големина, така че да могат да се слагат едно върху друго в композиция. Поканете детето на игра. Детето може да аранжира фигурите като камион, човече, влак; да ги слага едно върху друго, за да изследва цветовете; да ги подрежда в определен ред и каквото още му роди фантазията. Ако реши, може и да рисува върху тях с маркер. Покажете и картините на Кандиски с вложени един в друг кръгове и поканете детето да направи своя композиция върху светещата повърхност.

Млад аниматор

На прозрачни повърхности детето може да нарисува с маркер различни фигури: дърво, момиче, момче, къща, топка, балон и т.н. А сега може с тях да разказва истории, да ги наслагва една върху друга, да добавя още елементи върху други прозрачни листове, да ги маха и т.н. Така например, може да нарисува рокля на момичето и да закрепи двата прозрачни листа с тиксо. След малко може да я облече с нещо друго, като само махне горния слой.

Друг вариант е на един лист да нарисува дървета с отстояние едно от друго, а на друг лист – къщи. На трети лист – човече, което „да се разходи“ покрай дърветата и къщите като детето плъзга листа с човечето над другите листове.

Друг вариант е да нарисува картина- примерно дърво с птиче, къща, кораб и т.н. А върху другия лист слънце, дъжд, светкавици. Като ги наслагва едно върху друго се получават интересни мотиви за разказване на истории.

Рисуване с пясък

Набавете си фин или кинетичен пясък и четка. Детето може да настеле пясъка върху светещата маса и да играе свободно според своята идея, а може и да му приготвите картончета с букви и цифри, които то да тегли и изписва с четката (или с ръчичка) в пясъка.

Естествоизпитатели

Съберете при разходка навън листа от различни дървета, треви, цъфтящи растения и други материали, любопитни за детето. А сега обратно на светещата маса, въоръжени с лупа в ръка, поканете детето да ги разгледа и да сподели откритията си.

Млади химици

Въоръжете малкия химик с малки бурканчета. Нека да ги напълни с вода и да накапва в тях водна боя с четка или с пипета. Какво му прави впечатление. Как се променя цвета? Как влияе светлината?

Прерисуване на картина

Помните ли как навремето прерисувахме картини като насложим листа с картинката с друг лист директно на прозореца. Това е била нашата своеобразна светеща маса. Сега това упражнение, без болезненото изтръпване на ръцете, може да се направи върху светещата маса. Детето по желание може да избере картинка, която да прекопира и да добави още желани елементи върху нея. Може да прекопира букви, цифри, геометрични фигури, вълнообразни и зигзагообразни линии и още куп неща. А покрай забавлението ще развива фината моторика. За нуждите на прекопирането може да използвате оризова или съвсем обикновена хартия.

Тези занимания са за деца 3+ години като с времето може да се усложняват задачите спрямо уменията на децата.

И за бебоци 10+ месеца ще е интересно да наблюдават светещата дъска – за тях може да изберете различни платове и да ги поставяте последователно върху масата, докато задържат вниманието на децата. Или да изрежете очички на фигурки на животни, така че като ги сложите върху масата те да светнат. За бебетата може да напълните бутилки с вода, оцветена със сладкарска боя. Намажете капачките с лепило и ги затегнете добре. Дайте на бебоците да търкалят бутилките по масата и да се забавляват с цветните ефекти. Подходящо забавление за светеща дъска е торбичка за рисуване, за която може да научите повече тук.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации