5 идеи за разходка с деца около София

Есента е непостоянна, но случи ли се спокоен и слънчев ден, душите на пътешествениците започват да мечтаят за разходка на природа извън големия град. А да се избере маршрут с деца, не е толкова лесно. Мястото трябва да е достъпно, да има къде да се тича и играе, да се хапва и да е сравнително близо.

Село Байлово

Селото се намира на около 40 км от София и е интересно и за малки, и за големи. Разходката до там съчетава игра на чист въздух и добра храна, а и може да научите много нови неща. Може да се стигне с кола или с обществен превоз от София. На центъра на селото има малък парк с езеро и катерушки за децата.  Посетете и музея на Елин Пелин. Едната част се помещава в читалището, а оттам ще  Ви заведат и до къщата-музей (не работи в неделя). Децата ще се радват да измерят с тичане големия двор на къщата на писателя, макар че музеите не са точно място за игра.  Подарете си и пълен с разнообразни изтънчени вкусове обяд в италианския ресторант „No names„, където ще Ви накарат да се почувствате като в книга на Питър Мейл.

250343_131751186902735_7782757_n

Непосредствето преди селото има обособено място за пикник, както и детска площадка. Изгражда се и екопътека.

Ако изберете да посетите Байлово, може да се отбиете и до комплекс „Вятърните мелници“ в село Горна Малина, където има разнообразни атракциони: езеро, детски кътове, водни колела, зоокът и други.

Хижа Селимица

Хижа „Селимица“ се намира в местността Ленищата на 1305 м.н.в. в югозападните склонове на Витоша под едноименния връх. До хижата може да стигне през с.Кладница, което е на 16 км. от Перник, на 22 км. от София. До Перник има редовна автобусна линия, а до София маршрутна линия. Разстоянието от селото до хижата е 3 км по павиран път.

selimica

Може да изберете да похапнете в хижата, където менюто е богато или да си носите храна и да тръгнете по горските пътеки и да похапнете на открито. Има обособени много места за пикник, а децата може да тичат на воля по поляните.

Село Боснек

Селото се намира на около 50 км от София. Местността е приказно красива и може да покажете на малкото началото на река Струма. Покрай реката има обособени много места за пикник. Трябва да си носите храна. На входа на с. Боснек непосредствено над пътя вляво се намира дъб на възраст над 600 години, обявен за природна забележителност.

001620104416

Цари Мали град

Цари Мали град е на около 50 км от София до село Белчин. Това е популярна дестинация напоследък, защото са възстановени крепостта и други исторически забележителности в района. Мястото е много приятно за разходка, а освен това има детски атракциони и ще е забавно за цялото семейство.

21_l

И за храната няма да имате грижи, защото има ресторант на паркинга на комплекса и в селото. Все пак, имайте предвид, че събота и неделя, там може да има много посетители.

Ботаническата градина

Ако не Ви се пътува извън града, но искате да сте сред природа, дори в дъждовен ден, то Ботаническата градина на околовръстния път е добра алтернатива. Макар и малка, в нея само за един следобед ще може да посетите няколко континента чрез богата им колекция от растения. Ще видите бананово дърво, орхидеи, ананас, много видове кактуси и какво ли още не.

12107885_751881971622722_722062940766364187_n

Имайте предвид, че може би малчовците на 2-3 години не биха се чувствали много добре там, защото коридорите са тесни и определено няма място за тичане, но предполагаме, че мястото ще е интересно за по-големите деца. Извън самата градина може да се разходите по прилежащите полянки, а ако е хубаво времето да пуснете малките да поиграят на детската площадка.

Ако търсите още възможности за различни разходки, с които да разнообразите своето и на детето ежедневие, прочетете още:

Няколко идеи за нестандартни разходки

С деца на планина, интервю с Радослав Байрактаров

 • Съчетайте разходките с активни игри. Щом се е събрало цялото семейство, забавлявайте се от сърце. Това са моменти, които остават в сърцето Ви за цял живот. Ето и наите предложения за настолни семейни игри от германския производител ХАБА:

  Игра „Пантомима“, 4-99 години

  Това е чудесна семейна игра, с която хем ще се забавлявате, хем и децата ще открият колко изразителни могат да бъдат мимиките и жестовете.

  Играчите може да се разделят на отбори или всеки да играе за себе си. Играч от отбора тегли карта и трябва да я изобрази като пантомима. Кой ще познае коя карта се изиграва?

  Играта развива уменията за общуване, увереността, творчеството, наблюдателността и досетливостта.

  Играта съдържа: 48 картонени карти с картинки, 7 празни карти (можете да рисувате върху тях), пясъчен часовник, указания за игра на български език, удобна метална кутия.

  Поръчай тук.

  Игра с карти „Луди котки“, 5-99 години

  Играта стимулира комбинативното мислене, досетливостта и наблюдателността на децата, стимулира общуването и социалните умения.  Всеки играч се стреми да се оттърве от картите си, а ако успее, получава котка. Който спечели котката 2 пъти, печели и играта.

  Комплектът  съдържа: 32 карти с котка в 4 цвята, 20 специални карти в 4 цвята, 6 дървени котки, указания за игра на български език.

  Поръчай тук.

   

  Игра „Хвани ме!, 4-99 години

  Тази игра на „котка и мишка“ е с 40 годишна история. С нея ще се забавлявате заедно, а децата ще развиват бързите си реакции. Играчът-котарак хвърля зар, за да разбере мишле в какъв цвят трябва да хване. Останалите играчи държат мишлетата за опашките. Кое мишле ще се спаси от лапите на котарака?

  Поръчай тук.

  Тези и други играчки може да поръчате в нашия магазин.

Продукти

3 Коментари

 • Публикувано 15.08.2016

  Vili

  Ако посетите с.Байлово ще останете много доволни от разходката ,тъй като можете да посетите музея на писателя Елин Пелин да запознаете децата със творчеството на писателят ,да си направите пикник или просто да похапнете във ресторант –„Nonames“(точно над музея)ще останете изненадани от приятната обстановка вкусната кухня !

 • Публикувано 12.02.2017

  Силвия Миркова

  интересуват ме интересни забавления на открито в София и около нея. Благодаря

 • Публикувано 12.06.2017

  Тони

  Подвеждащо! Ботаническата градина не работи в неделя!!!!!

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации