Eсенен хербарий

Eсенен хербарий

Есента е разноцветна и може да опитате да съхраните част от нейната красота като си направите хербарий. Не е трудно и е вероятно децата на 4-5 години да са много мотивирани да участват в това занимание, Покажете им какво трябва да правят и е вероятно да продължат сами. Помагайте, когато и с каквото е необходимо. На по-малките Вие подгответе хербария, а после заедно да го разглеждайте като Ваша собствена есенна книжка.

В хербария може да включите есенни цветя, треви, листа от дървета, клонки, шипки, билки и други растения, които се откриват в този сезон. Приложете и снимки, на всичко което е впечатлило детето по време на разходката или на самото него като хубав спомен.

За да оформите хербария Ви трябват – листа, папка, в която да ги сложите, лепило или тиксо и дебели книги или други тежести, за да притиснете приложените растения. Съхненето продължава около седмица, но резултатът е забележителен.

А как се прави хербарий, може да видите в прекрасното видео на нашите приятели от Радио Фемили.

Като алтернатива на хербария, може да предложите на детето да направи отпечатък на някои от растенията върху глина. Изрежете ги след това и изчакайте глината да изсъхне (в книжарниците се продава бяла и кафява съхнеща глина, без печене)  Така ще си направите собствени фосили, които да украсят лабораторията на младия естествоизпитател.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации