Eсенен хербарий

Eсенен хербарий

Есента е разноцветна и може да опитате да съхраните част от нейната красота като си направите хербарий. Не е трудно и е вероятно децата на 4-5 години да са много мотивирани да участват в това занимание, Покажете им какво трябва да правят и е вероятно да продължат сами. Помагайте, когато и с каквото е необходимо. На по-малките Вие подгответе хербария, а после заедно да го разглеждайте като Ваша собствена есенна книжка.

В хербария може да включите есенни цветя, треви, листа от дървета, клонки, шипки, билки и други растения, които се откриват в този сезон. Приложете и снимки, на всичко което е впечатлило детето по време на разходката или на самото него като хубав спомен.

За да оформите хербария Ви трябват – листа, папка, в която да ги сложите, лепило или тиксо и дебели книги или други тежести, за да притиснете приложените растения. Съхненето продължава около седмица, но резултатът е забележителен.

А как се прави хербарий, може да видите в прекрасното видео на нашите приятели от Радио Фемили.

Като алтернатива на хербария, може да предложите на детето да направи отпечатък на някои от растенията върху глина. Изрежете ги след това и изчакайте глината да изсъхне (в книжарниците се продава бяла и кафява съхнеща глина, без печене)  Така ще си направите собствени фосили, които да украсят лабораторията на младия естествоизпитател.

Изпрати коментар

Подобни публикации